Taktika týmu UAE Emirates byla jasná, celek ze Spojených arabských emirátů celý den pracoval na čele pelotonu a snažil se stahovat skupinu uprchlíků. To se však moc nedařilo. Pogačarův celek nedokázal zařídit, aby se do úniku nedostalo až příliš mnoho cyklistů, celkem dvacet: Harold Tejada (Astana Qazaqstan), Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers), Maxim Van Gils (Lotto Dstny), Nelson Oliveira (Movistar), Georg Zimmermann (IIntermarché-Circus-Wanty), Jasper Stuyven (Lidl-Trek), Hugo Houle (Israel-Premier Tech), Quentin Pacher (Groupama-FDJ), James Shaw (EF Education-EasyPost), Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny), Matej Mohorič (Bahrain Victorious), Pierre Latour (TotalEnergies), Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step), Mike Teunissen (Intermarché-Circus-Wanty), Fred Wright (Bahrain Victorious), Anthon Charmig (Uno-X), Luca Mozzato (Arkéa Samsic), Adrien Petit (Intermarché-Circus-Wanty) a Cees Bol (Astana Qazaqstan).

Velkou a silnou skupinu bylo těžké uhlídat, jejich náskok vyšplhal na 4 minuty na začátku více než 17 kilometrů dlouhého cílového stoupání Grand Colombier. Na francouzský státní svátek Den dobytí Bastily byl extrémně motivovaný domácí Pacher, který hned na začátku zaútočil a několik kilometrů jel osamoceně na čele, ale za jeho zády se dala dohromady trojice Tejada, Van Gils a Shaw. A s další malou ztrátou jel své vlastní tempo zkušený Kwiatkowski. 

Bývalý mistr světa si 12 kilometrů před cílem dojel všechny soupeře a okamžitě zaútočil. A od té chvíli už jen navyšoval náskok. V hlavním poli mezitím pracoval tým UAE Emirates, ale vrchařům okolo Pogačar se nedařilo uprchlíky sjíždět. Daleko před cílem bylo jasné, že Kwiatkowski dnes dostižen nebude, ale ve hře byly další bonusové sekundy na druhé a třetí místo v cíli. 

2 kilometry před cílem zaútočil Adam Yates (UAE Emirates) a pokryl ho Vingegaardův věrný domestik Sepp Kuss. Doojeli si je také Pogačar a muž ve žlutém trikotu, za chvíli i Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) a později Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers) a Simon Yates (Jayco AlUla). Pogačar dlouho čekal na svou příležitost zaútočit. Zdrcující nástup přišel až 450 metrů před cílem. Reagovat dokázal jen Vingegaard, ale až na cílovou pásku se výbušnějšího soupeře neudržel.

Pogačar dojel na třetím místě za Kwiatkowskim a Van Gilsem, získal 4 vteřiny bonifikace a další 4 sekundy najel na Vingegaarda. Pidcock ztratil 13 sekund, Hindley 15 sekund, Simon Yates 24 sekund a Adam Yates 28 sekund. 

Není snadné dostihnout tolik chlapů, říká vítězný Kwiatkowski

UAE Emirates dosáhl svého jen částečně, etapu jim vykradl Kwiatkowski, který předvedl jeden ze svých nejlepších výkonů: Dnes jsem měl možná nejlepší nohy v životě," sám uznal. "V úniku jsem měl osmnáct kamarádů. Říkal jsem si, že máme volnou jízdenka jen na úpatí stoupání. Vůbec mě nenapadlo, že budeme bojovat o vítězství. Zřejmě to přece jen není tak snadné sjíždět 19 chlapů. My jsme si nechtěli nechat ujít velký únik. Rádi jsme ve velkých skupinách. Myslím, že UAE Emirates nechaly příliš mnoho kluků vpředu.

Oproti dojezdu na Puy de Dome byla na Grand Colombier mnohem lepší atmosféra. Stoupání bylo obsypané fanoušky. Bez fanoušků bych to dnes nezvládl. Neměl jsem za sebou auto. Neslyšel jsem, co se děje za mnou. Fanoušci mi opravdu pomohli až do cíle. Byli skvělí, dodává Kwiatkowski. 

V celkovém pořadí je samozřejmě nejdůležitější rozdíl mezi Vingegaardem a Pogačarem, který je před dvěma horskými etapami pouze 9 sekund. Třetí Hindley ztrácí už 2:51. Pogačar ocenil výkon vítěze etapy: Je fajn stáhnout pár sekund, ale klobouk dolů před únikem a Michalem Kwiatkowskim!

Vingegaardův sportovní ředitel Grischa Niermann byl navzdory ztrátě 8 sekund s výsledkem etapy spokojený: Tohle jsme očekávali, takže je to v pořádku. Rozdíl byl minimální. Na další etapy jsme připraveni a samozřejmě máme plán, jak uspět, ale ten nemůžu prozradit.