143 km a 910 výškových metrů. Žádné dramatické stoupání. Nejprve směr jih, pak na sever a do cíle opět na jih. Co tedy mohlo komplikovat situaci? Jednak vítr a potom mechanické problémy, zvláště když zhruba 40 km před cílem začínal 10km šotolino-písečný úsek. Na trase byly vypsány tři prémie, na kterých bylo lze získat bonusové sekundy. To samé platilo o cíli.

Guerreiro vstoupil do etapy coby lídr závodu s náskokem 8 sekund na Formola (UAE) a 9 na Buitraga (Bahrain). Z těch tří je Guerreiro nejrychlejší. Nejbližší sprinteři měli odstup 24 sekund (5. Jonathan Milan, Bahrain) a 32 sekund (6. Cees Bol, Astana). V týmech byl Movistar na 2. místě 13 sekund za UAE. Guerreiro ve formě, sprinteři daleko, týmová podpora dostatečně silná. Vše tedy hovořilo ve prospěch Guerreira.

„Byl to opravdu těžký, opravdu těžký finiš, stejně jako celý den. Nevěděl jsem, jak na tom nohy po třech v podstatě rovinatých etapách, a navíc to byl docela stresující závod, budou. Moji spolujezdci byli neuvěřitelní. Můj sportovní ředitel Yvon Ledanois, veškerý personál, jsem jim všem tak vděčný. Toto vítězství je pro ně, stejně jako pro mou rodinu. Jsem tak vděčný za příležitost, kterou mi Eusebio (Unzue, generální manažer Movistaru) a tato rodina dali, abych byl jejich součástí," řekl po včerejší etapě Ruben Guerreiro.

Celé Saudi Tour bylo o čekání, čekání na mě. Bylo to tak nervózní; se zdejším větrem to bylo buď na plný plyn, nebo na pomalou jízdu. Potřebovali jste vědět, jak se chránit před větrem, zvláště dnes, když tři hodiny závodíte před koncem stoupání. Šetřit si nohy, vědět, kdy jet, a pak dělat správné pohyby. Dva jezdci z UAE byli nebezpeční, když útočili, a také Santiago (Buitrago). Věděl, jak hrát „poker face“; zpomalil ve stoupání, pak sprintoval proti vám pro prémii a do cíle. Věděl jsem, že když se Felix (Großschartner) dostane zpět do naší skupiny, bude to prospěšné, protože místo žádného by pracovali dva jezdci z UAE. Santiago byl ale také rychlý, takže jsem to potřeboval dobře zahrát. Měl jsem nohy, abych je porazil a jsem tak šťastný," dodal 28letý Portugalec. "Máme tady tak skvělý tým, zbývá už jen jedna etapa a určitě budeme tvrdě pracovat na obhajobě dresu."

Do úniku vyrazilo šest lidí. Znovu tu byli dva zástupci Corratecu, který to má jako strategii. Je potřeba být vidět, když to nejde úplně přes jednotlivé soutěže, únik je dobrou příležitostí. Dnes vyšla řada na Iacchiho a Van Empela. Po včerejšku tu byl znovu i dres Q36.5, tentokrát Polák Malecki. Stejně tak pobyt v úniku opakoval tým Euskaltelu. Ovšem Juaristi tady nebyl jen kvůli propagaci, ale jeho zálusk směřoval k modrému dresu nejaktivnějšího jezdce. To ale věděl i Hansen z Uno-X, který tenhle dres měl na sobě od první etapy a dnes ho na prémiích proti Baskovi úspěšně uhájil. A konečně poprvé se v úniku objevil i dres v transparentní žluté týmů Bingoal, který měl na sobě Belgičan Desal.

50 km před cílem měli náskok 1:30 min. Na čele pelotonu pracovali vybraní jezdci Bahrainu a Jayco AlUla. Evidentně pro Milana a Groenewegena. Movistar obklopil svého lídra a srovnal se hned za borci Bahrainu. Z toho, že peloton byl natažený do dlouhého hada, se dalo usuzovat, že fouká, i když žádný uragán, kolem 12 km/hod., a jede se svižné tempo. Bylo nutno to zařídit tak, aby uprchlíci nebyli dojeti zbytečně brzo, ale ani pozdě. 

Písečná pasáž nepřinesla zásadní potíže, Movistar si to jistil na čele pelotonu. Poslední z uprchlíků, jímž byl Kamil Malecki, byl dostižen 2 km před cílem. 

Spurt nejlépe rozjel tým Zdeňka Štybara, na nějž také přišla řada. Ale nespočítali to dobře. Groenewegena poslali do spurtu příliš brzo, a jelikož se do cíle mírně stoupalo, nevystačilo mu to až na pásku, zatuhnul a nakonec mu to nedalo ani na pomyslné stupně vítězů.

V poslední etapě se prosadili ti ze sprinterů, kteří dosud jen ostrouhávali, což ani tak moc neplatí o vítězném Consonnim z Cofidisu, ale zcela pro Malucelliho z Bingoalu i Ackermanna z UAE.

Na prvních místech v celkové klasifikaci se ale nezměnilo nic. Groenewegenovi však jeho snaha přeci jen profit přinesla. Jelikož Jonathan Milan dnes dokončil až na 10. místě, dostal se před něj na první místo v bodovací soutěži sprinter Jayco AlUla. Mladíky vyhrál Buitrago, týmy UAE. Nejcennější klasifikace zůstala v Movistaru, celkovým vítězem se stal Ruben Guerreiro.

Zdeněk Štybar skončil 25. (+3:23), Pavel Bittner 67. (+16:58) a Karel Vacek 71. (+18:13).