V roce 2012 vrátila Mezinárodní cyklistická unie do programu světového šampionátu ve Valkenburgu týmovou časovku. Vtáhla tím do závodů reprezentačních výběrů i týmy profesionální, ale zdá se, že příliš nezaujala ani fanoušky, ani týmy samotné. Ty se zdráhaly obsazovat šampionát na své náklady a tak musela UCI po čase přinést World Tour týmům startovné a pustit do šampionátu i kontinentální týmy. Nejdříve ProContinentální a potom i "amatérské".

Týmová časovka v novém formátu si hledala dlouho svůj smysl a ve své podstatě ho nikdy nenašla. A tak Mezinárodní cyklistická unie přišla v letošním roce s novým formátem. Týmovou časovku vrátila do barev reprezentačních, nemusí už platit profesionálním celkům startovné a našla novou koncepci. Jeden závod společný pro muže i ženy. Finanční otázka byla pro UCI určitě velkým důvodem. Na MS si platí národní reprezentace všechny náklady samy, profesionální celky jsou zvyklé startovat na akcích vždy za startovné, ubytovací náklady a price money.

Vypadalo by to na první pohled, jako genderová vyváženost mužů a žen a povzbuzení ženské cyklistiky. Ale už první evropský závod, takto koncipovaný, ukazuje, že to nebude nejlepší, ani lepší formát. Společný závod odrazuje od účasti ty země, které nemají silnou jednu nebo druhou kategorii. A tak jsme nyní v Holandsku neviděli národní výběry mnoha zemí, protože ženská cyklistika není v těchto zemích nejsilnější. Neviděli jsme švédský výběr i když by Švédky asi postavily silný celek, ale asi nebyli vhodní muži. Prostě nevýhody se zde bohužel sčítají, je to přesně opačně, než si mysleli činovníci UCI.

Když odmyslíme zámořské světové šampionáty, týmové časovky si pomalu a jistě našly své místo. Startovalo několik World Tour týmů, především ty, které měly šanci na dobrý výsledek a k nim se rády přidávaly domácí celky, nebo i ty, které si považovaly už i možnou (kvalifikační) účast. Ovšem za ztrátu kvality této disciplíny. 


V Alkmaaru startovalo jen osm národních výběrů, vyhrálo Nizozemsko, což se očekávalo, protože Nizozemky jsou zdaleka nejlepšími cyklistkami na světě. Opravdu není mnoho schopných národních výběrů, které mohou konkurovat ve společném závodě dvou kategorií. 

Foto pořadatelé v Alkmaaru