Mezinárodní cyklistická unie zveřejnila seznam žadatelů o licenci WorldTour. Je jich dvacet a obecně se předpokládá, že až dvacet licencí by mohlo být uděleno. O prodloužení licence žádá osmnáct současných celků WorldTour, včetně týmu Israel Cycling Academy, který koupil Katushu a chce její licenci. 

Novými žadateli jsou francouzské sestavy Arkéa - Samsic a Cofidis. Oba týmy jsou velmi ambiciózní, bretaňská Arkéa získala před sezónou 2020 spoustu nových závodníků, přijdou vrchaři Nairo Quintana, Diego Rosa, Winner Anacona, Dayer Quintana a sprinteři Nacer Bouhanni, Dan McLay a Thomas Boudat. Celkově tým posílí dvanáct nových závodníků a bude výrazně silnější. Zůstávají Warren Barguil, Elie Gesbert a další talentovaní závodníci. 

Cofidis také zásadně posílil, především o Eliu Vivianiho, dále přichází Nathan Haas, Guillaume Martin, Fabio Sabatini, Simone Consonni, Attilio Viviani a Eddy Finé. Zůstanou současné opory Jesus Herrada, Christophe Laporte a Stéphane Rossetto. Oba týmy mají kádr dostatečně kvalitní pro úroveň WorldTour. Stejně jako ICA/Katusha. 

Ale dvacítka žadatelů nemusí být konečná. Jsou to celky, které stihly podat žádost do termínu, další se teoreticky můžou přihlásit později. 

Pokud by licenci WorldTour získalo dvacet sestav, zásadně by to zasáhlo druhodivizní celky a zejména pořadatele závodů. Chystá se změna nominace na Grand Tours, pokud bude dvacet WT týmů, jedno místo automaticky získá nejlepší druhodivizní tým a pro pořadatele zbude jen jedna divoká karta. Ale není zcela jisté, že to tak opravdu dopadne, v UCI vládne ohledně reformy docela zmatek. 

ProContinental se mění na ProTeam

Od příštího roku se druhodivizní celky už nebudou jmenovat ProContinental, ale ProTeam. A o licenci požádalo pouze sedmnáct celků. Pouze dva jsou nové, baskický Fundacion Euskadi - Orbea a norský Uno-X. Týmy Nippo - Vini Fantini, Euskadi - Murias a Roompot - Charles definitivně končí, Hagens Berman Axeon sestupuje na kontinentální úroveň a o týmech W52 Porto a Burgos - BH se zatím neví, zda budou pokračovat. V termínu žádost neposlaly. 

Současnými žadateli jsou Androni Giocattoli-Sidermec, B&B Hotels-Vital Concept, Bardiani CSF Faizanè, Caja Rural-Seguros RGA, Corendon-Circus, Fundacion-Orbea, Gazprom-Rusvelo, Nippo Delko Marseille Provence, Rally Cycling, Riwal Readynez, Sport Vlaanderen-Baloise, Novo Nordisk, Neri Sottoli Selle Italia KTM, Total Direct Energie, Uno-X, Wallonie Bruxelles a Wanty Gobert-Tormans. 

O profesionální licenci Womens´ WorldTeam žádá osm týmů: Alé BTC Ljubljana, Canyon-Sram, CCC-Liv, FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope, Mitchelton-Scott, Movistar, Sunweb, Trek-Segafredo.