Z mistrovského titulu se po neuvěřitelném 105 kilometrů dlouhém úniku radovala Holanďanka Annemiek Van Vleuten.

Trasa ženského závodu byla vyměřená na 149 kilometrů. První větší stoupání přitom závodnice musely zdolat už na třináctém kilometru. Většina závodnic, která v něm ztratila kontakt s pelotonem, se ale dokázala vrátit. Definitivně se peloton rozdělil ve druhém kopci na 43. kilometru, kdy se od hlavní skupiny odpoutala devítičlenná skupina, ze které ale zanedlouho zaútočila pozdější vítězka a svůj náskok udržela až na cílové okruhy. Tam se pokusila Van Vleuten dostihnout vítězka časovky Chloé Dygert-Owen z USA, její pokus ale úspěšný nebyl. Druhé místo nakonec obsadila loňská šampionka Anna Van Der Breggen a třetí byla Amanda Spratt z Austrálie.

Nikola Nosková se od začátku závodu pohybovala v popředí, pod rozhodujícím stoupání jí ale spadl řetěz a v momentě, kdy se od pelotonu oddělila skupinka závodnic, se stále propracovávala pelotonem ze zadních pozic. Ve druhé skupině pak patřila k nejaktivnějším závodnicím, do bojů o medaile se jí už ale promluvit nepodařilo.

„S Nikolou jsme byli domluvení, že se bude držet Marianne Vos, což byla jedna z favoritek závodu. Když se to tak vezme, tak to splnila, je ale škoda, že jí v rozhodující moment zbrzdil technický problém. Co se týče výkonu ostatních holek, pro Terezu Neumanovou to byla první zkušenost se startem na MS a Jarmila Machačová podala standardní výkon,“ okomentoval závod reprezentační trenér Tomáš Konečný.

Nikola Nosková nakonec na vítězku ztratila pět a půl minuty a byla klasifikována jako 37., Jarmila Machačová dojela na 78. místě a Tereza Neumanová závod nedokončila.