O statut WorldTour usilovalo 20 týmů, ovšem tým Arkéa-Samsic s Nairo Quintanou nesplnil top sportovní úroveň. Ostatní týmy včetně Cofidisu a Israel Cycling byly potvrzeny. Výjimkou je Mitchelton-Scott, ovšem jen proto, že se mírně opozdil s jedním dokumentem, který mezitím už dodali a potvrzení očekávají v následujících dnech. 

Všechny týmy získaly tříleté licence pro WorldTour. V roce 2023 bude podle UCI již jen 18  WorldTour týmů, takže následující tři roky se bude soutěžit o body, které rozhodnou o tom, kdo nakonec obdrží černého petra.    

UCI také udělila licence zatím 18 týmům druhé divize nově označované jako ProTeams. Ještě prověřuje Bingoal-WB (dosud Wallonie-Bruxelles). Pokud i tomuto belgickému týmu bude licence udělena, sníží se počet týmů oproti konci letošní sezóny o pět týmů.  

Israel a Cofidis postoupily výš. Roompot a Nippo Vini skončily. Americký Hagens, kde byl letos registrován Karel Vacek, a portugalský W52 sestoupily na úroveň Continental Teams. Naopak o level výš postoupil norský Uno-X.  

Nippo jako tým sice skončil, ale hlavní sponzor přešel k francouzskému Delko. Tým Mathieu Van der Poela bude nově vystupovat jako Corendon, přičemž druhý sponzor Circus přechází k belgickému týmu Wanty-Gobert. Italský Neri Sottoli mění název na Vino Zabu KTM.  

Total Direct Energie byl nejlépe umístěným v žebříčku ProConti 2019, čímž si zajistili automatickou pozvánku na všechny závody UCI WorldTour, včetně tří Grand Tours. Na Giro d'Italia již rezignovali, ale očekává se, že Tour a Vueltu pojedou.  

Circus-Wanty Gobert byl druhým nejlépe hodnoceným ProTeamem, což mu zajistilo automatické pozvánky na jednodenní závody UCI Classic Series.  

19 týmů WorldTour a dva zvýhodněné z ProTeams významně omezují počty pozvánek na významné závody UCI pro další týmy z kategorie ProTeams.

Nejvíc týmů má v prvních dvou divizích Francie: AG2R, Cofidis, FDJ / Vital, Delko, Arkea, Total. Následuje Belgie: Deceuninck, Lotto / Corendon, Wanty, Wallonie, Sport Vlaanderen. USA: EF Education, Trek / Rally, Nordisk. Španělsko: Movistar / Burgos, Caja Rural, Euskadi. Itálie: WT nic / Androni, Bardiani, Neri Sottoli. V Německu je registrovaná BORA i v podstatě nizozemský Sunweb. Další země mají po jednom týmu.