Pro Samuela Lerouxe (Van Rysel-Roubaix) to bylo opravdu hodně emotivní vítězství, ve 29 letech získal svoje první mezi profesionály a v dresu kontinentálního celku dokázal porazit všechny soupeře z velkých a mnohem bohatších sestav. V královské etapě odjel společně se Stefanem Bisseggerem (EF Education-EasyPost), Driesem De Bondtem (Decathlon AG2R La Mondiale), Jonasem Iversby Hvidebergem (Uno-X Mobility) a Léem Danésem (CIC U Nantes Atlantique).

V kopcovité etapě neměli mít uprchlíci velkou naději na úspěch, protože kromě etapového vítězství šlo také o celkové pořadí. Peloton 40 kilometrů před cílem ztrácel pouze 2 minuty. Navíc uprchlíkům se na konci etapy do cesty postavilo stoupání Tharaux (4,4 km, 4,7 %), takže dostihnout je pro odpočinuté závodníky z hlavního pole neměl být problém.

1147092225.jpg

Jenže tyto předpoklady nevyšly. Lidl-Trek nemohl stahovat příliš rychle, protože potřeboval udržet Madse Pedersena v pelotonu. Další silný tým EF Education-EasyPost měl svého člena v úniku, takže také nechtěl pracovat. V mírném výjezdu se uprchlíci drželi velmi statečně. V pelotonu pracoval tým Lotto Dstny, zatímco čelí skupina se trhala. Ve výjezdu byli nejlepší Hvideberg a De Bondt, zatímco Bissegger a Leroux měli malou ztrátu. Leroux odpadl už 3 kilometry před cílem, stále se však nevzdával a dojel si nejdřív osamoceného Bisseggera a společně se půl kilometru před cílem dotáhli na vedoucí duo.

Peloton se rychle blížil, ale ubývaly mu metry do cíle a čas. De Bondt se pokusil ostatním uprchlíkům odjet sólo, ale neúspěšně, skupina se opět sjela a Leroux měl v těžkém spurtu do kopce nejvíce sil. Vsedě, se zařazeným těžkým převodem, dokázal porazit Bisseggera a De Bondta a v cíli posbíral spoustu gratulací od mnohem slavnějších závodníků. 

1147127411.jpg

Peloton do cíle s minimální ztrátou dovezl Magnus Cort (Uno-X Mobility). V celkovém pořadí se nic moc nezměnilo, Mads Pedersen (Lidl-Trek) a Axel Laurance (Alpecin-Deceuninck) dojeli vedle sebe a jsou si nejblíž i v čele průběžného pořadí. Pedersen má náskok 6 sekund před Francouzem a je velkým favoritem na konečné vítězství po nedělní individuální časovce, třetí Kévin Vauquelin (Arkéa-B&B Hotels) ztrácí 12 sekund. 10,6 km dlouhá časovka nepochybně hodně změní, ovšem Pedersen by o dres přijít neměl, na stejné trati loni zvítězil.