Vyhledávání a výchova mladých závodníků je důležitou součástí profesionální cyklistiky. Některé profi celky se zaměřují na rozvoj mladých cyklistů více, jiné méně. Ale má to svůj nezpochybnitelný význam, například tým Quick-Step Floors pravidelně láká nejlepší závodníky kategorie U23 a každý rok jim to přináší skvělé výsledky. Tým Patricka Lefevera mezi profesionály přivedl například Fernanda Gaviriu, letos už vítězí nováčci Álvaro Hodeg a Fabio Jakobsen. 

Také tým Sky si uvědomil, jak důležité je mít v kádru mladé závodníky. Letos proto posílil o Egana Bernala, Kristoffera Halvorsena, Pavla Sivakova a další. Přesto některé development sestavy zmizely ze scény. Quick-Step Floors přišel o tým Klein Constantia, BMC pro letošní rok ukončil činnost svého development celku. Oficiální sestavu mladých závodníků mají například Sunweb, EF-Drapac, AG2R La Mondiale, Mitchelton-Scott, Lotto Soudal a Dimension Data. 

Pavel Sivakov je odchovancem BMC

Se španělským kontinentálním týmem Polartec-Kometa spolupracuje Trek-Segafredo, Bahrain Merida zase s italským Colpackem. Některé development týmy jsou mezinárodní, například Sunweb, jiné pouze domácí, například Lotto Soudal, ale také Mitchelton-Scott. Dimension Data se snaží vychovávat africké talenty. 

Ale úspěšné jsou tyto týmy různě. Nejvyhlášenějším je Hagens Berman Axeon, který nepatří k žádnému WorldTour celku, ale pravidelně dodává závodníky do různých týmů. Profesionální kontinentální sestava bývalého profesionálního závodníka Axela Merckxe připravil například Taylora Phinneyho, Jaspera Stuyvena, Joea Dombrowského, Taa Geoghegana Harta, Iana Boswella, Lawsona Craddocka, George Bennetta, Alexe Dowsetta a další. 

Hagens Berman Axeon má funkční systém rozvoje talentů, dobré kontakty na WorldTour týmy, skvělou pověst, takže nejlepší mladí závodníci sem sami chtějí a hlavně lidem ve vedení Axeonu nevadí, když odtud závodníci odcházejí za lepším. Což jiným týmům občas dělá vrásky. Například Jim Ochowicz zrušil development tým BMC poté, co odtud odešel Pavel Sivakov do Sky. Podle Ochowicze nemá smysl investovat do development týmu, když závodníci nejsou k BMC nijak vázáni a můžou odejít kamkoliv jinam. Vychovávat a platit za mladé cyklisty, kteří poté září v konkurenčních týmech, je podle něj kontraproduktivní.

Mikkel Bjerg (Hagens Berman Axeon), mistr světa U23 v časovce 

Hagens Berman Axeon je v současnosti asi nejznámější, ale historicky nejúspěšnější je italský Zalf Fior. Ten existuje už od roku 1982 a od té doby rozvinul talent takových hvězd, jako byli a jsou Maurizio Fondriest, Ivan Basso, Damiano Cunego, Domenico Pozzovivo, Oscar Gatto, Sonny Colbrelli, Gianluca Brambilla, Enrico Battaglin a další. A ve výchově pokračují i v současnosti, i na Závodě míru budou mít své jezdce. 

Na Závodě míru U23 se představí jezdci z několika nejlepších development sestav. Hagens Berman Axeon bude mít na startu například Mikkela Bjerga, vynikajícího časovkáře, dále Portugalce Iva Oliveiru a Joaa Almeidu. Kontinentální Sunweb zde zastupuje Švýcar Marc Hirschi, Rakušan Felix Gall a Nizozemec Nils Eekhoff. 

Své závodníky mají v Jeseníkách  týmy AG2R La Mondiale, SEG, Polartec-Kometa, UnoX, Zalf Fior, Trevigiani a tak dále. Že jsou někteří z nich budoucími profesionály není pochyb, v minulosti zde zářili David Gaudu (Groupama-FDJ), Gregor Mühlberger (BORA-hansgrohe), Toms Skujinš (Trek-Segafredo), Laurens De Plus (Quick-Step Floors), Gianni Moscon (Sky) a podobně. 

Letošními favority jsou Slovinec Tadej Pogačar, Švýcar Marc Hirschi, Francouz Aurelien Paret-Peintre, či Lucemburčan Kevin Geniets, ale odhadovat naděje jednotlivých závodníků v kategorii U23 není snadné a průběh závodu díky tomu bude zajímavý. 

Foto Sirotti