Po včerejším prologu, který sice začal, ale kvůli mimořádně nepříznivému počasí byl nakonec zrušen, byla dnes na pořadu 139 km dlouhá etapa s převýšením 1710 metrů. Úvodních 40 km po rovině s první rychlostní prémií. Poté 9 km do kopce o průměrném sklonu 5 % (1. VP). Dalších 20 km v kratších stoupáních nahoru dolů. Kopcovitou část etapy zakončilo 4,5 km stoupání o průměru skoro 8 % (2. VP). Třetí část etapy začala 15 km sjezdem, po němž následoval 1 km do 6 % stoupání. Na konci další 10 km klesavé části přišla na řadu druhá sprinterská prémie. Následných 10 km se odehrálo ve stoupavém úseku a pak už 25 km nejprve se sjezdu a pak po rovině do cíle. 

V loňském roce ve stejné etapě odjela na druhé vrchařské prémii patnáctka závodníků a svůj náskok dokázala uhájit o minutu před početným pelotonem až do cíle. Byli v ní jak výborní vrchaři, tak univerzálové, kteří kromě toho, že dokáží slušně přejet kopce, umí také dobře zaspurtovat. Což je charakteristika vítěze nejen této etapy, ale posléze i celého etapáku Louis Bendixena, který po skončení sezóny přestoupil z norského kontinentálního Coop do Pro týmu Uno-X. Ve skupině byli tehdy z českých cyklistů Petr Klabouch a Karel Camrda. Druhý jmenovaný je na startu i letos. Hlavním lídrem ATT Investments ale není. Těmi jsou Jakub Otruba a Márton Dina.

V etapě rozhodlo první a nejdelší stoupání. V něm se zásluhou především jedzců týmu Vorarlberg peloton rozdělil a na čele zůstalo padesát závodníků, kde chyběla většina sprinterů. Následovaly pokusy jednotlivců či malých skupinek odpoutat se z tohoto hlavního pole, ale měly jen krátké trvání. Zhruba 30 km před cílem odjela dvojice z XSpeed a Hagens Berman. Výhradně zásluhou kluků z ATT Investments a norského Coop-Repsol byli dojeti tak, aby došlo na hromadnou koncovku. 

Do ní byl coby lídr určen Matúš Štoček a bylo z toho po GP Rhodes (viz titulní ilustrační foto) opět čtvrté místo. Do dvacítky se z českých jezdců vešel ještě na 11. místě Jakub Ťoupalík. Co bylo zvláště důležité, v této skupině byl i Dan Turek a hlavně oba lídři na celkové pořadí Jakub Otruba a Márton Dina. Zbytek startovního pole načetl ztrátu deset a více minut.

Matúš Štoček byl aktivní i na prémiích, vyneslo mu to průběžné 2. místo v bodovací soutěži. ATT Investments je jedním ze sedmi týmů z celkového počtu 24, které měly v první skupině minimálně tři lidi, a tudíž v týmové soutěži na 4. místě neztrácí na vedoucí Vorarlberg ani jednu vteřinu.

"Prvním dílčím cílem bylo, že půjdu po první rychlostní prémii, což se podařilo. Kluci z týmu odvedli během dne pořádný kus práce, za což jim patří poděkování. Závěr byl hodně hektický, hodně týmů cítilo šanci. Mně to rozjel Kuba Otruba. Na pětistovce jsem byl na osmé pozici a viděl jsem, že od čtvrtého místa vzniká díra. Tak jsem se zvedl, nohy jsem měl dobré, ale vzniklou díru už jsem nezalepil. Samozřejmě bych chtěl být lepší, i za tu práci, kterou kluci odvedli, ale tým funguje a pokusíme se, aby to zítra bylo ještě lepší," řekl pro RoadCycling.CZ Matúš Štoček.

"Škoda, že se Matúš nedostal na pódium. Ale důležité je i to, že jsme oba lídry na celkové pořadí dovezli v pořádku a beze ztrát do cíle. Zítra je na programu další kopcovitá etapa, takže další šance pro náš tým," doplnil Petr Kaltofen.