Etoile de Bessèges tradičně navazuje na první francouzský závod sezony GP Marseillaise, také se koná na jihu Francie, především ve městě Bellegarde a okolí. Letos si pořadatelé připravili pět etap, ale hned tu úvodní jsou nuceni zrušit. „Vzhledem k současné sociální situaci v departementu nás prefektura Gard požádala o zrušení první etapy v Bellegarde,“ uvedli pořadatelé.

Pořadatelům chybí dostatečné zajištění ze strany policie, která musí zasahovat a kontrolovat průběh demonstrace. Po zrušení úvodní 160kilometrové etapy zbyly „Hvězdě z Bessèges“ čtyři etapy místo plánovaných pěti. 

2. etapa z Marguerittes do Roussonu měří 163 km a končí krátkým stoupáním na 900 metrů s průměrem 9,2 %. Favoritem je Mads Pedersen, který zde už loni patřil k nejlepším a takto dlouhé stoupání by měl zvládnout. 

3. etapa se startem a cílem v Bessèges bude celkově náročnější, na 161 km je osm stoupání, pět z nich je hodnoceno body do vrchařské soutěže. Kopce nejsou náročné, jsou převážně mírné, ale únava v nohách cyklistů by měla v průběhu etapy narůstat.

4. etapa začíná i končí v Méjannes-le-Clap, dojezd je na vrcholu 4,4 km dlouhého stoupání s průměrem pouze 4,6 %. 

Profily všech etap najdete na procyclingstats.com. 

Pro celkové pořadí by proto měla být nejdůležitější až závěrečná časovka na 10,6 km se startem a cílem v Alès. Loni stejnou 5. etapu vyhrál Pedersen, porazil i Joshuu Tarlinga, ale časovce předcházel vrchařský dojezd na Le Mont Bouquet, který letos v itineráři chybí. 

1141509870.jpg

Startovní listina Etoile de Bessèges příliš bohatá není, startuje sedm WorldTeamů a osm ProTeamů. Největší hvězdou je rozhodně Pedersen, vrchaři tentokrát ve startovní listině chybějí, protože profil etap pro ně není úplně vhodný. Zajímavou sestavu přiváží EF Education-EasyPost. Sezonu zde zahajuje Ben Healy, skokan roku 2023, který je dobrý v krátkých kopcích i časovce. měl by patřit k favoritům. Velmi dobrou formu mají Simon Carr a Alberto Bettiol. Stefan Bissegger rozhodně patří k favoritům časovky.

Americká sestava obhajuje celkové vítězství, ale Neilson Powless letos zvolil jiný program. Přesto by se EF mohlo podařit celkové vítězství obhájit. V cestě jim budou stát, kromě Pedersena a týmu Lidl-Trek, také Decathlon AG2R La Mondiale s Benoitem Cosnefroyem, mistr světa U23 Axel Laurance v dresu ALpecin-Deceuninck, vítěz GP Marseillaise Kevin Geniets (Groupama-FDJ) a černým koněm závodu je Kévin Vauquelin (Arkéa-B&B Hotels).

Dobrý tým má Uno-X Mobility, nechybí ani tři největší hvězdy norského týmu - Alexander Kristoff, Andreas Leknessund a Magnus Cort.  

Přímé přenosy z Etoile de Bessèges přináší Eurosport.