Slavnostní představení týmů, které o den předcházelo start první etapy, pojali organizátoři jako velkolepou show. Bylo zřejmé, že to s propagací regionu i celé země, co se týče většího otevření světu, myslí vážně a že si to také mohou dovolit.

Úvodní etapa měřila 180 km a nebyla profilově náročná. Většina etapy se odjela v mimořádně nehostinné krajině s minimem vegetace a ani povrch silnice nevypadal příliš kvalitně. Oboje se zlepšilo až s příjezdem do cílového místa.

Do denního úniku se pustili Marcus Sander Hansen (Uno-X) a Peio Goikoetxea (Euskaltel). O tempo pelotonu se starali po většinu etapy vybraní jezdci Jayco AlUla a DSM. Nebyli mezi nimi ani Zdeněk Štybar, ani Pavel Bittner.

50 km před cílem bylo možno spatřit, jak se v koloně aut pokouší dojet do pelotonu Karel Vacek. Nepodařilo se a nakonec chytil zásek přesahující 15 minut. Podobně jako třeba Pascal Ackermann (UAE).

Dánský cyklista, který na čele posléze osaměl, byl dojet 15 km před cílem. Od 10. km do cíle se kolem čela pelotonu začaly hemžit dresy i dalších především World týmů: Bahrainu, Movistaru, UAE. 

9 km před cílem musel měnit kolo John Degenkolb (DSM), obdobné potíže měl o kilometr dál Óscar Rodríguez (Movistar). Oběma se podařilo dostat zpět do hlavní skupiny.

1,5 km před cílem spadlo uprostřed pelotonu několik lidí, což do té doby kompaktní pole hodně rozhodilo. Takže do závěrečného souboje se nakonec zapojil jen omezený počet cyklistů.

V té době se na špici objevil Zdeněk Štybar a odvedl svůj díl určené práce. Následně ho vystřídal Luka Mezgec a ten na 150 metrech poslal do spurtu Dylana Groenewegena. A ten vyhrál s jistotou před Dušanem Rajovičem, letošní posilou Bahrainu, a Maxem Walsheidem z Cofidisu.

Vzhledem k tomu, že k pádu došlo v ochranné zóně, čas vítěze byl připsán 65 závodníkům. Mezi nimi i Zdeňku Štybarovi (24.) a Pavlu Bittnerovi (27.).

"Tým dnes podal opravdu výborný výkon, forma je dobrá. Pro nás je to velmi důležitý závod, chtěli jsme, aby byl sponzor hrdý. Vyhrát první etapu je vždy dobrý začátek!" řekl nizozemský sprinter a vítěz první etapy Dylan Groenewegen.