Základní vstupní data etapy: 159 km z Marsaly do Agrigenta, 1672 výškových metrů, dvě vrchařské prémie, jedna na 56. km (3,7 km, 4 %) a jedna v cíli (3,8 km a 5,3 %, max 8,1 %). Jedna rychlostní prémie na 126. km. 

Únik dne: 15 km po startu jela vpředu sedmička závodníků, tři z úrovně Conti: Belleri z Biesse, Milesi z Colpack, Montefiori z Technipes, dále Galli z italské reprezentace a tři muži z ProTeams: Thalmann z Tudoru, Poli z Novo Nordisk a Schönberger z Human Powered Health. Úvodní VP vyhrál Belleri. Občas v pelotonu někdo spadnul, 40 km před cílem také Matyáš Kopecký.

Špici pelotonu kontrolovali cyklisté Astany, s blížícím se cílem převzali iniciativu cyklisté UAE. Uprchlíci nedostali v průběhu etapy ani tři minuty. Rychlostní prémii vyhrál Roland Thalmann. To už byla vedoucí skupina rozdělená, se Švýcarem zůstali vepředu pouze Schönberger a Belleri. Konec jejich snažení nastal 6 km před cílem.

Šlo se do finále. Jelo UAE na Diega Ulissiho? Jelo, ale vymysleli to jinak. Od úpatí cílového stoupání udávali tempo jezdci Jayco AlUla, které následně vystřídali cyklisté Bardiani. Jelo se tempo, z kterého se vzadu dost odpadalo. Sprinteři bývají první na řadě, takže také Mark Cavendish, Elia Viviani či Álvaro Hodeg.

2 km před cílem se na čele srovnala čtveřice UAE Emirates vedená Finnem Fisher-Blackem. Jeho tempo odpojilo na čele kolem deseti lidí. Standardně se dalo čekat, že Fisher-Black následně odstoupí a vystřídají ho kolegové, kteří byli za ním na řadě.

Jenže stalo se něco zcela neočekávaného. Kilometr před cílem nechali všichni tři jeho kolegové mezeru a začali kontrolovat své soupeře. Ti ale nereagovali, takže 21letý Novozélanďan se ostatním vzdálil. Nejspíš byl sám trošku překvapen, ale chytil šanci za pačesy a před cílem se chytal za hlavu, cože se mu to stalo. Etapa byla jeho!

Osm vteřin za ním dorazila nepočetná skupina pronásledovatelů, z níž byl nejrychlejší Vincenzo Albanese (EOLO) před Diegem Ulissim. Obhájce prvenství Damiano Caruso (Bahrain) dokončil na 4. místě.

"Tohle vůbec nebylo v plánu. Dohoda byla na Diega. Měl jsem jet co nejrychlejší tempo, ale když jsem se ohlédl, nikdo za mnou nebyl. Sportovní ředitel pak křičel, že mám pokračovat, tak jsem to udělal. Pořád tomu nemůžu uvěřit, dokonce jsem trochu v šoku. Ještě sto metrů před cílem jsem myslel, že mě ještě dojedou," řekl po etapě její vítěz.

Pro Fisher-Blacka to tedy byl zvláštní okamžik, a to nejen proto, že je to jeho první vítězství coby profesionálního cyklisty. "Poslední rok byl velmi náročný. Loni jsem si zlomil nohu. Musel jsem se vracet zpátky a to bylo to nejtěžší, co jsem zatím zažil. Nicméně díky tomuto vítězství to všechno stálo za to."