Úvodní etapa z Kielců do Lublinu měřila 219 km a byla jen malinko zvlněná. Pouhých 1230 výškových metrů byla jasná pozvánka na hromadný dojezd a souboj elitních sprinterů, kterých tu je opravdu přehršel. 

Je to polský závod, je to závod nejvyšší kategorie UCI, a tudíž mimořádně prestižní pro domácí závodníky. Takže v denním pětičlenném úniku, který se vytvořil okamžitě po odmávnutí ostrého startu, se ocitli tři: Kamil Malecki z Lotto-Soudal, Patryk Stosz a Mateusz Grabis z polské reprezentace, jinak závodníci Voster ATS, a s nimi Sam Brand z Novo Nordisk a Jonas Abrahamsen z Uno-X, tedy z týmů druhé divize, které v Polsku startují celkem čtyři. Vedle jmenovaných ještě belgický Alpecin-Deceuninck a španělský Caja Rural v sestavě s Michalem Schlegelem.

Po 40 km měli uprchlíci náskok 5:30. To bylo maximum, na které dosáhli. Pak už nastal čas náskok začít kontrolovat a korigovat. Staraly se o to týmy, které si nejvíc věřily na hromadný dojezd: Jumbo-Visma, Quick-Step a Groupama-FDJ.

Závodníci v úniku se podělili o čtyři rychlostní a dvě vrchařské prémie. O ty první měl eminentní zájem Patryk Stosz. Naopak o vrchařské prémie se nejvíc snažil Jonas Abrahamsen, takže si po etapě oblékl dres nejlepšího vrchaře.

Únik vzal konec kolem 10. km před cílem, Malecki vydržel sólově ještě o 5 km dál. Mohl začít boj o pozice do spurtu. Na devítistovce to ale lehlo.

Mike Teunissen to výborně rozjel a Olav Kooij (Jumbo-Visma) to stejně výborně dokonal. Druhý dospurtoval Phil Bauhas (Bahrain), třetí Jordi Meeus (Bora-hansgrohe). 

Olav Kooij se oblékl do žlutého.

Čas vítěze získalo 62 lidí, mezi nimi Matyáš Kopecký (Novo Nordisk) a Michal Schlegel (Caja Rural). Zdeněk Štybar připsal ztrátu 39 vteřin, Josef Černý 1:36. Po korekci rozhodčích byl připsán čas vítěze všem českým cyklistům.