Ilan Van Wilder (Soudal-Quick Step) včera slavil předčasně. Na cílové čáře ho předjel Magnus Cort. "Vím, že jsem v takových dojezdech docela dobrý. Nechtěl jsem to zakončit sprintem na pouhých 100 metrů, takže jsem začal docela daleko. Myslel jsem, že jsem vyhrál. Neslavil jsem příliš brzy, až na lajně, ale on vyhrál o šířku pneumatiky. Je to škoda, ale co se s tím dá dělat? Pokračujeme v honbě za vítězstvím,“ řekl pro CyclingPro.Net 22letý Belgičan, přičemž narážel na to, že v první etapě neuspěl jeho kolega Fabio Jakobsen. A zároveň dal najevo, že jeho dnešní výkon mu dodal sebevědomí do dalších závodů.

Dnešní etapa byla profilově nejsnadnější, nepočítáme-li časovku. Navíc většina výškových metrů byla koncentrována do první poloviny trasy. Dal se čekat po úvodní etapě druhý souboj sprinterů. Závěrečných 300 metrů v cílové Taviře se sice mírně zvedá, ale v totožné etapě před dvěma lety tu vyhrál Sam Bennett před tehdy ještě soupeřem Danny Van Poppelem, s kterým se loni sešli v Bora-hansgrohe. Třetí tehdy dokončil Michael Morkov, který Bennettovi rozjížděl spurt. 

S ohledem na startovní listinu a výsledky první etapy se nabízelo favorizovat Fabio Jakobsena, který bude chtít odčinit neúspěch z první etapy, Jordi Meeuse, který bude chtít už konečně letos vyhrát, Alexandera Kristoffa, jemuž narostlo po vítězství v první etapě sebevědomí, či jeho týmového kolegu Sorena Waerenskjolda, u nějž Kristoff připustill, že by mu mohl oplatit podporu z úvodní etapy. Kdyby se opět na čelní příčky prosadil Pavel Bittner, nikomu z českých fanoušků by to určitě nevadilo.

Zpočátku šlo všechno podle šablony. Odjela šestice jezdců z domácích konti týmů. Chyběli oba, co se včera prali o nejlepšího vrchaře. A ani dnes o něj nepřišli. Outsideři, kterým bylo dovoleno v přímém přenosu propagovat sponzory na svých dresech, byli dojeti tak akorát. Důležité bylo, že se tak stalo před jedinou sprinterskou prémií, kde se brali k bodům i vteřiny. A tady to přišlo!

Ganna vyvážel Pidcocka, pohlídali si to Cort a Costa. Cort upevnil vedení, Costa se 4 vteřinami za 2. místo přeskočil v průběžném pořadí Van Wildera. O bonifikační vteřiny měli zájem ještě Madouas a Foss. A tahle šestice jaksi mimoděk při svém snažení poodjela balíku. To byla příležitost a oni se jí chopili. Zájem jet měli všichni. Rozhořel se souboj šestice proti především dříčům z Soudal-Quick Step a Bora-hansgrohe. 

Ti si museli pořádně máknout. Přitom vyčerpali spoustu sil. A ty pak v závěru chyběly. Šestice byla dostižena pelotonem při nájezdu do cílové rovinky. Jenže právě tam, pár stovek metrů před lajnou, se zvednul ze špice Magnus Cort a nebylo člověka, který by se mu mohl rovnat!

Se zpožděním po něm šel Ganna, přes další uprchlíky se sice přehnali někteří sprinteři z balíku, ale Magnuse se ani nedotkli.

Famózní představení, v němž hlavní roli převzal 30letý dánský cyklista z EF Education-EasyPost. A zopakoval včerejší úspěch. Zase jednou se potvrdilo, že odvážnému je štěstí nakloněno.

Nejlepší z našich Pavel Bittner dokončil na 17. místě. I ostatní, s výjimkou Dana Babora, si připsali čas vítěze. Dan ztratil 26 sekund.