Tříetapový závod Tour of Estonia (2.1) zahájil 3,7 km dlouhým podvečerním prologem v hlavním městě Estonska Tallinnu. Šlo o zvlněný profil, v jehož rámci závodníci překonali 60 výškových metrů. Větší část trasy nebyla komplikovaná, pouze v závěrečných stovkách metrů bylo nutno v prudších zatáčkách opakovaně zpomalit a znovu jít do nástupu.

Startuje tu 21 sedmičlenných týmů. Z českých to je ATT Investments a Tufo-Pardus Prostějov a v Pro týmu Novo Nordisk Matyáš Kopecký. ATT Investments sem poslalo sestavu Jakoubek, Rotter, Sporysch, Stránský, Petruš, Hetfleiš a Bárta. Prostějov reprezentuje sedmička Vinklárek, Jelínek, Petr, Gruber, Dolníček, Holec a Pszczolarski.

Jedničkou mezi týmy se jeví Team BikeExchange-Jayco se sprinterem Kadenem Grovesem, v jejíž sestavě se domácímu publiku představí dlouholetá estonská hvězda Tanel Kangert. I španělský Pro tým Burgos-BH bude spoléhat s ohledem na profil všech etap především na estonského sprintera Mihkela Räima. Mezi favority lze počítat i Patryka Stosze z polského Voster ATS a sprintery HRE Mazowsze Serce Polski Alana Banaszeka či Marceli Boguslawského. Jen ty nejvyšší ambice bude mít jiště domácí reprezentace v čele se sprinterem Normanem Vahtrou, který po dvou letech v Israel Start-Up Nation pro letošek sestoupil do kontinentálního francouzského Go Sport -Roubaix Lille Métropole.

My budeme držet palce především těm z našich závodníků, jejichž předností sprint je a mezi nimiž vyniká Tomáš Bárta z ATT Investments. Dobrou koncovku má ale i Matyáš Kopecký.

V prologu se skutečně prosadili sprinteři a jezdci BikeExchange. Vyhrál Boguslawski před trojicí australského týmu Hamilton, Groves a O´Brien. Z našich závodníků dopadli nejlépe 28. Matyáš Kopecký (+0:15), 37. Tomáš Bárta (+0:18) a 53. Richard Holec (+0:22).