Startovalo se v hlavním městě a končilo se tamtéž, ovšem na Kirchbergu. Vyvýšené plošině, která vznikla primárně jako centrum úřadů EU, ale později zde vyrostly i další moderní projekty. Dnes tu tedy najdeme kongresové centrum, koncertní síň, Muzeum moderního umění či největší lucemburský sportovní stadion. 

Na 156 km 2400 výškových metrů. Čtyři vrchařské prémie, z toho tři uprostřed etapy a jedna v jejím závěru, a jedna prémie rychlostní.

10 km po startu odjela čtyřčlenná skupina ve složení Lennert Teugels (Bingoal WB), Vito Braet (Flanders-Baloise), Mats Wenzel a Oliver Knudsen (oba Leopard TOGT). Po 50 km z úniku vypadl Knudsen.

První dvě VP vyhrál Wenzel, 20letý Lucemburčan, kterému se nejvíc daří v kopcovitém terénu a jenž má na další rok podepsáno do development týmu Lidl-Trek. O třetí se utkal s Teugelsem, protože Braet, specializací především sprinter, který další dva roky bude jezdit v Intermarché, přestal stačit. Tentokrát byl úspěšnější 30letý Belgičan, ale protože o čtvrtou už bojovalo hlavní pole, Wenzel si po etapě oblékl vrchařský dres. Po prémii se Braet dokázal znovu dotáhnout do čela, přispět k tempu uprchlíků a vyhrát sprinterskou prémii.

V mezihře mezi třetí a čtvrtou VP si na čelo vlezl nejstarší borec v pelotonu 40letý Dries Devenyns, zůstal tam kolem 20 km a stáhl odstup na uniknuvší skupinu o víc jak minutu. Zbývalo ještě 30 vteřin a ty se podařilo zrušit 12 km před cílem. Tak akorát, aby v závěrečné pasáži s dvěma stoupáními si to o etapu rozdali favorité.

Předposlední stoupání, což byla zároveň poslední VP, se jelo zpočátku rozvážně. Do té doby, než akceleroval Kamiel Bonneu (Flanders-Baloise), kterého bychom si mohli pamatovat z letošní Czech Tour, jelikož skončil celkově čtvrtý. Za ním vystartoval Michael Woods (Israel-Premier Tech) a Alexis Guerin (Bingoal WB) a o pár stovek metrů dále se přidal i Gregor Mühlberger (Movistar). S nevelkým náskokem projeli i metou vrchařské prémie, kterou si přisvojil Guerin, ale v klesavé pasáži byli opět zpátky v hlavní skupině.

"Mým cílem na tomto závodě není celková klasifikace, zvláště v časovce, ale chci jen hrát agresivní roli a zkusit to využít jako přípravu na mé poslední velké cíle roku, kterými jsou italské klasiky," řekl před závodem Michael Woods. „I když bych chtěl vyhrát etapu, chci hlavně pomoci Corbinu Strongovi, Dylanu Teunsovi a Jakobu Fuglsangovi v jejich honbě za etapovými vítězstvími nebo celkovou klasifikací. Jsem prostě nadšený, že se vrátím do mixu a budu závodit agresivně."

Rozhodnout mělo tedy 3km cílové stoupání, které bylo ve své první části poměrně výživné a v druhé přívětivější. Ataky Felixe Galla (AG2R Citroën), Victora Campenaertse (Lotto Dstny) i Richarda Carapaze (EF Education-EasyPost) likvidovali především jezdci Soudal-Quick Step.

Do spurtu o etapu a průběžné vedení šla po všech těchto akcích čtyřicítka závodníků.

Na poměrně dlouhý spurt se ze závěsu za jezdcem Uno-X vydal Corbin Strong (Israel) a měl dostatek sil, aby odolal druhému Soren Kragh Andersenovi (Alpecin-Deceuninck), Alexi Aranburovi (Movistar), Diego Ulissimu (UAE Emirates) i Tisej Benootovi (Jumbo-Visma).

Získal tak po loňské etapě na Okolo Británie své druhé profesionální vítězství.

"Přijeli jsme s velmi silným týmem. Chceme bojovat o co nejlepší umístění v celkové klasifikaci a máme několik dobrých vrchařů, jako jsou Michael Woods, Jakob Fuglsang a Dylan Teuns, takže se jim může hodit opravdu těžký finiš třetí etapy," uvedl na týmových stránkách Sportovní ředitel Oscar Guerrero.

První etapa je pro Corbina super dobré finále, protože pro některé sprintery bude příliš těžká, takže rychlí kluci, kteří umí stoupat, jako Corbin, tam mohou mít skutečnou šanci,“ odhadl velmi dobře šance Stronga před etapou jeho sportovní ředitel. 

V průběhu etapy odstoupili David Gaudu a Thibaut Pinot (oba Groupama-FDJ), jakož i Jacob Fuglsang (Israel). Magnus Cort ztratil přes 6 minut, jinak z předstartovních favoritů přijeli všichni v první skupině.

V průběhu etapy velmi aktivně pracovali jezdci Quick Stepu, pět jich dorazilo v první skupině, ale co se týče etapy, tak dnes jen paběrkovali 9. místem Fausta Masnady, 10. Ilana van Wildera a 11. Andrei Bagioliho.

Zítra je na programu profilově nejlehčí etapa, na 184 km 2670 výškových metrů.