Profilově nejtěžší etapa 66. ročníku Okolo Slovenska z Hlohovce do Bánské Štiavnice byla dlouhá necelých 186 km a v jejich rámci bylo nutno překonat 2956 výškových metrů. Přitom těžší byla její druhá polovina. Byly na ní vypsány tři sprinterské a šest vrchařských prémií. Úvodní dvě sprinterské na 57. a 64. km, tedy ještě než se najelo do kopců. Třetí pak na 133. km. První vrchařská 3. kategorie čekala už 3 km po startu. Na 78. a 91. km se nacházely vrcholy dvou vrchařských dvojek. V druhé části etapy pak následovaly tři vrchařské jedničky: 125., 140. a 179. km. A i cíl byl umístěn na konci 2,5 km povětšinou dlážděného stoupání, které si závodníci dali třikrát, protože na 133. km poprvé projeli cílovým prostorem a podruhé 8 km před koncem etapy ještě jednou.

Matúš Štoček v puntíkatém dresu nejlepšího vrchaře hned od startu útočil a za podpory týmového kolegy Miky Heminga úvodní vrchařskou prémii vyhrál. Mika Heming jí projel hned za Matúšem. Následovalo několik kilometrů boje o účast v úniku. Ten se nakonec podařil po 10 km a jelo v něm trio ve složení Jan Bárta (Elkov Kasper), Mika Heming (ATT Investments) a Felix James Meo (Maloja Pushbikers). Peloton pilotovaný jezdci Quick-Step povolil maximálně 2:45 min.

Na první rychlostní prémii si 6 bodů do sprinterské soutěže a 3 sekundy do celkového pořadí připsal za vítězství Mika Heming. Za ním jí projel Jan Bárta. O několik kilometrů dál si na druhé rychlostní prémii pořadí vyměnili. V pelotonu si v obou případech dojel pro poslední zbývající bod lídr průběžného pořadí Ethan Vernon. 

Vrchařskou prémii na 78. km vyhrál Mika Heming před Janem Bártou. V pelotonu si pro 1 bod dojel Matúš Štoček. Na druhé vrchařské dvojce bylo pořadí stejné. Jen Matúš bod nebral. V obou případech se musel Mika Heming, který se tak dostal do virtuálního vedení vrchařské soutěže, vypořádat s odporem Jana Bárty. Při stoupání na první vrchařskou jedničku se Mika Heming na čele osamostatnil, ale ještě v průběhu kopce byl dojet hlavní skupinou, vedenou třemi cyklisty Kern Pharma. Prémii ale vyhrál Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa). Mika Heming kromě bodů a sekund z prémií získal ocenění nejbojovnějšího závodníka etapy.

V prvním průjezdu Bánskou Štiavnicí projel poslední rychlostní prémií, která však byla umístěna v cílovém kopci, Stefan De Bod (Astana). Zájem měl i Josef Černý, ale jeho úsilí stačilo na 3. místo. Odtud se rovnou stoupalo na další prémii a hlavně Kern Pharma se postarala o to, že vpředu jelo něco málo přes 30 lidí, kde bylo možno rozeznat z českých jezdců kromě Josefa Černého i Jakuba Otrubu (Elkov Kasper). Muž ve žlutém tady už nebyl.

Tuto vrchařskou prémii si už Kern Pharma nenechala vzít, vyhrál ji Jon Agirre. V následující části etapy se k aktivitě čtyř jezdců Kern Pharma přidali cyklisté Caja Rural, kterých bylo ve skupině pět. Práci kolem čela skupiny tu za ně odváděl také Michal Schlegel (na snímu na druhé pozici). Zájmy týmu Quick-Step ve skupině zastupovali kromě Josefa Černého také Mauri Vansevenant a James Knox. O jednoho borce navíc tu mělo Jumbo-Visma. Ve třech tu bylo ještě Bardiani, ve dvou Astana, EOLO a Friuli. A pak několik jednotlivců z dalších týmů: Human, Mazowsze, VolkerWessels a Israel. A Jakub Otruba.

Finále etapy obstarala poslední vrchařská prémie, jejíž vrchol byl umístěn 5,5 km před cílem, a následný cílový výjezd. Nejprve se odpoutala desetičlenná skupina, v níž mělo pouze EOLO-Kometa dva závodníky. Skvěle si tu počínal i Jakub Otruba. EOLO využívalo svou převahu tím, že Davide Bais udával tempo a odjížděl a druhý Lorenzo Fortunato čekal na svou příležitost.

Právě Bais znovu zaútočil v cílovém stoupání a donutil soupeře, aby ho stíhali. Téhle role se ujal Josef Černý, který společně s dalšími osmi závodníky stačil dojet do první skupiny. První zaútočil Stefan De Bod (Astana), pět set metrů před cílem se přehnal přes Baise, ale i jemu síly až na cílovou čáru nestačily. Úspěch slavil Archie Ryan, registrovaný stále ještě v záložním týmu Jumbo-Visma. Za ním se těsně před páskou dostal před Fortunata na druhé místo Mauri Vansevenant. 

Jakub Otruba v této velmi náročné konkurenci předvedl skvělý výkon, který mu nakonec stačil na sedmé místo. A to ho vyneslo na průběžné třetí! Josef Černý projel cílem o čtyři pozice za Jakubem. A to jemu stačilo, aby se stal lídrem průběžné klasifikace!

Ethan Vernon udržel zelený dres. Puntíkatý získal nově Lorenzo Fortunato a nejlepším jezdcem do 23 let je vítěz dnešní etapy Archie Ryan. 

"Mika šel do úniku s cílem získat vrchařský dres. Přestože získal body a byl aktivní v úniku, stíhací skupina ho dojela hned při nájezdu do té části, kde byly lépe hodnocené vrchařské jedničky. Určitě se zviditelnil a oceněním mu je i vyhlášení Nejbojovnějším jezdcem etapy. Šance dres získat stále existuje, zítra je vypsáno sedm vrchařských prémií a hned první z nich je jednička, takže třeba se to podaří," řekl na adresu aktivity Miky Heminga sportovní ředitel ATT Investments Petr Kaltofen.

Jakub Otruba, který na třetím místě zaostává za Josefem Černým o 4 sekundy, k etapě poznamenal: „Dnes to byla hodně těžká etapa.V nejdelším stoupání 60 kilometrů před cílem jsme věděli, že se pojede rychle a peloton se roztrhne. Najeli jsme na jeho čelo a celé pole tahal Filip Řeha. Tehdy se oddělila třicetičlenná skupina, která jela společně až do posledního stoupání 1. kategorie osm kilometrů před cílem. Já jsem si ve skupině hlídal pozici a v tom posledním táhlém kopci v úzkých uličkách po kostkách jsem najel úplně dopředu, aby mi nic neuteklo. Podařilo se mi pohlídat čelo až do cíle, takže s umístěním a posunem v celkovém pořadí jsem spokojený.“