Etapa

Dnes byla na pořadu etapa s největší pravděpodobností rozhodující pro konečné pořadí. Na 176 km z Golu do Stavsro/Gaustatoppenu čekalo téměř 3400 výškových metrů a hlavně cíl byl umístěn na vrcholu 12 km stoupání s průměrným sklonem 7,7%. Ovšem to jen proto, že poslední tři kilometry se silnice už narovnávala, zatímo v předešlých kilometrech se sklon pohyboval od 8,6 do 11%.

Hayter (Ineos) na 2. a Evenepoel (Quick-Step) na 3. místě ztráceli před etapou na vedoucího Tobiase Johannessena (Uno-X) pouhou jednu vteřinu, a bylo otázkou, jak se spolu popasují Evenepoel s Johannessenem, jelikož profil etapy a zvláště její závěr měl z týmu Ineosu svědčit spíše než Hayterovi Geoghegan Hartovi. Prosadit se mohli i další lehké váhy jako Esteban Chaves (EF Education), Cian Uijtdebroeks (Bora-hansgrohe) a především Jay Vine (Alpecin-Fenix).

Únik dne

Po 30 km jela před pelotonem osmička cyklistů z týmů druhé a třetí divize. Nejznámějším jménem tu byl Floris De Tier z Alpecin-Fenix, který si v minulosti odjzedil tři roky v Jumbo-Visma. Jediným opravdu nebezpečným tu byl ale Filippo Fiorelli z Bardiani, který ztrácel na lídra klasifikace pouze 1:45 min. 100 km před cílem měli náskok 2:30 min. před pelotonem, v kterém určovali tempo jezdci Uno-X.)

Vítr na planině

Po absolvování druhé VP na náhorní planině opět pořádně fučelo, což mělo za následek 73 km před cílem rozdělení pelotonu na mnoho skupin. Vepředu zůstalo kolem 20 lidí. Nejaktivněji si tu počínali cyklistí Ineosu, kteří tu byli ve čtyřech. Byl tu ale i Remco Evenepoel. Brzo dostihli lidi z úniku. A trvalo dalších 35 km převážně v klesání, než se znovu díky úsilí především závodníků EF Education spojily dvě hlavní skupiny v jeden peloton. 

Hessmannovo sólo

Následovaly ataky jednotlivců. První to zkusil Andrey Amador (Ineos) a ze vzniklé skupinky zaútočil Michel Hessmann (Jumbo-Visma). Při nájezdu do cílového kopce měl na pronásledovatele 1:30 min. náskok. 9 km před cílem dojela Hessmanna skupina 18 lidí, z níž právě vypadl Ethan Hayter. Což byl signál pro atak Geoghegan Harta. Dlouho mu to ale nevydrželo.

Cílové stoupání

Další dělení měl na svědomí Jay Vine. Dojelo si ho 5 závodníků: Chaves, Johannessen, Evenepoel, Plapp (Ineos) a Uijtdebroeks. 6 km před cílem zrychlil Evenepoel a udrželi se ho jen Plapp a Vine. Jenže o kilometr dál nebyli ani oni schopni tempo Belgičana akceptovat.

A pak už to byla jen sólo jízda a naprostá dominance. Remco Evenepoel se ujal vedení v průběžné klasifikaci o 0:46 před Jay Vinem a 1:24 před Lukem Plappem. Pokud se nestane nic nepředvídaného, o celkovém vítězi je s velkou pravděpodobností rozhodnuto.