Na závěr 18. ročníku Okolo Řecka čekala etapa nejkratší (133 km) a profilově nejméně náročná (1100 m). Startovalo se v podstatě do kopce dlouhého 14 km s průměrným sklonem 4,6 %. Na jeho vrcholu byla vypsána první ze dvou vrchařských prémií, v tomto případě 2. kategorie. 

Následovala rovinatá pasáž, na jejímž počátku a konci byly umístěny dvě rychlostní prémie. V závěrečných 35 km čekaly jezdce tři krátká stoupání průměrného sklonu, z nichž hned to první bylo zároveň druhou VP (3.). Poslední kilometrový výjezd (4,7 %) započal 3 km před cílem.

Podobně jako v předchozích etapách se dal očekávat souboj o body na prémiích a zvláště pak v cíli, kde mělo s největší pravděpodobností dojít k opětovnému souboji sprinterů. Andreas Miltiadis (Kypr) si chtěl určitě pohlídat dres nejlepšího vrchaře. Na rychlostních prémiích a v cíli šlo prvořadě o bonifikační vteřiny, které mohly stále ještě významně ovlivnit konečné pořadí v první desítce včetně celkového prvenství. Portugalec Leitao (Caja Rural) vedl před etapou před Aronem Gatem (Bolton) o jedinou vteřinu.

Od úpatí úvodního stoupání se aktivitou znovu prezentovali jezdci ATT Investments, společně s Matúšem Štočkem odjeli tři borci z novozélandského Boltonu, polského Mazowsze a nizozemského Abloc. Vrcholu prémie se však na čele nedočkali. Pro 6 bodů za první místo si dojel skutečně Miltiadis, a pokud by dojel do cíle, dres nejlepšího vrchaře už byl jeho.

Druhý projel prémií Američan Stites a oba spolu pokračovali před pelotonem až na první rychlostní prémii. Z pelotonu si dojel pro jednu vteřinu Aaron Gate a srovnal tak účet s Iúri Leitaem. Miltiadis byl před etapou průběžně 7. a Stites 10. Tím, že si americký závodník připsal 3 vteřiny, přiblížil se na jedinou k 8. Danu Turkovi. Miltiadis se s dvěma vteřinami dostal na stejný čas, jako měl 5. Jakub Otruba.

Následně se dvojice vrátila do pelotonu, kde se velmi ostře závodilo, útok střídal útok. Kluci z ATT Investments se nenechávali zahanbit. Nakonec se ale podařilo odjet šesti lidem a z ATT mezi nimi nikdo nebyl. Nejnebezpečnější z mužů v úniku byl Manuele Tarozzi (Bardiani), který ztrácel na lídra průběžného pořadí 47 vteřin. Po dvou hodinách jízdy činila průměrná rychlost 45 km/hod.

Borci v úniku se podělili o body a vteřiny na druhé rychlostní i vrchařské prémii, ale v jejich případě to už nic moc neřešilo. Na sjíždění pracovaly dva týmy. Dalo se snadno uhádnout, že to byly Caja Rural a Bolton. A podle očekávání se to podařilo. Ve čtvrté etapě tedy čtvrtý hromadný spurt?

Jenže bylo tu ještě ono poslední kilometrové stoupání. V něm se pokusili zvrátit situaci jezdci Boltonu. 200 metrů před cílem se však přes tři závodníky, kteří pelotonu poodskočili, přehnali spurtéři.

Druhý etapový úspěch tu zaznamenal Stanislaw Aniolkowski (Human), který v těsném finiši předčil lídra celkové klasifikace Leitaa (na snímku). Tomu to pochopitelně stačilo na uhájení celkového vítězství. Polákovi to přineslo posun na stupně vítězů za druhého Gatea. Jako nejlepší z ATT dokončil etapu ve třetí desítce Daniel Turek.

Bilance českého týmu vypadá tedy následovně. Vynecháme-li prolog, v němž se Jakub Otruba umístil na 5. a Daniel Turek na 6. místě, pak ze čtyř klasických etap bylo nejlepším výsledkem 5. místo Mihkela Räima ve druhé etapě. Kluci jezdili velmi aktivně a kromě spurtérských koncovek zcela vyrovnaně s týmy druhé divize, z nichž minimálně Corratec v aktivitě předčili. Tohle tvrzení stvrzuje 3. místo v týmové soutěži, v níž zaostali za Boltonem o 46 vteřin a za Human Powered Health o jedinou vteřinku. Porazili tedy i Caja Rural a Green Project-Bardiani.

V celkové klasifikaci, která má jasně nejvyšší váhu, obsadil Jakub Otruba 5. a Daniel Turek 8. místo. Po Boltonu, který měl v top deset tři jezdce, bylo tak ATT jediným týmem, který tu měl víc než jednoho závodníka. V bodovací i vrchařské soutěži obsadili shodně 4. místa. V té první Tomáš Jakoubek, v té druhé Jakub Otruba, který tu jednu etapu vezl dres nejlepšího vrchaře (na snímku).

Porovnáme-li předstartovní cíle: umístění v top deset v celkové klasifikaci a nějaké dílčí úspěchy v podobě dresu v doprovodných soutěžích či pódium v některé z etap, tak nejspíš panuje s vystoupením kluků z ATT Investments spokojenost. 

"Vystoupení našeho týmu hodnotíme určitě pozitivně. Do závodu jsme šli s nějakými cíli a ty se podařilo naplnit. Páté a osmé místo v celkovém pořadí v této konkurenci je výborné. Dosáhli jsme i nějakých dílčích úspěchů, jako například držení dresu nejlepšího vrchaře apod. Hlavně jsme ale spokojeni s aktivním pojetím závodu, v tomhle směru vynikal třeba Tomáš Jakoubek, ale všichni pracovali tak, že jsme byli vidět a jeli jsme rovnocennou partii i s týmy z úrovně Pro. Snad jenom chyběl úspěch v některé z etap, ale to už by to bylo asi moc dokonalé," potvrdil spokojenost týmu s výsledky a vystoupení na prvním letošním závodě kategorie 2.1. Petr Kaltofen.

Z Čechů tu startoval také Michal Schlegel v dresu Caja Rural a byl klasifikován na konečném 44. místě.