Předposlední etapa Itzulia Basque Country měřila 165 km a cyklisté při ní nastoupali téměř 3200 výškových metrů. V cestě stála spousta stoupání, z nichž čtyři byly oklasifikovány jako vrchařské prémie, ale pouze třetí a v jednom případě druhé kategorie. Takže žádné extrémy co se týče délky, horší už to bylo se sklonem. Úseky kolem 10 i více procent nebyly výjimkou, což platilo i pro dvě kilometrové stojky, které se nacházely v posledních 10 km. 

Normální bylo, že se brzo po startu utvořil únik. Nestandardní ovšem bylo, že se v něm ocitli pouze dva cyklisté, ale hlavně z jednoho týmu. Na zádech vezli červená čísla, takže šlo o muže z mančaftu vévodícímu soutěži týmů, jímž byl Soudal Quick-Step a v úniku jej reprezentovali Rémi Cavagna a Mattia Cattaneo. Čelo pelotonu si hlídali borci Jumbo-Visma se žlutým Jonasem Vingegaardem, ale hlavními tahouny byli vybraní jezdci Jayco AlUla. Ti totiž měli jako jediní dva muže do desítky, konkrétně Matteo Sobrera na 4. a Simona Yatese na 9. místě.

Uprchlíci se dělili o body na vrchařských prémiích, za nimi z pelotonu paběrkoval muž v puntíkatém Jon Barrenetxea (Caja Rural). Stihli i rychlostní prémii na 125. km, na níž byl v pelotonu zájem i o tu jedinou zbylou bonifikační vteřinku a pro ni si dojel David Gaudu (Groupama-FDJ), třetí muž průběžného pořadí.

Poslední, čtvrtou VP už nestihl Cavagna, ale Cattaneo ještě ano. Zbývala poslední rychlostní prémie, tam už nedojel ani Ital ve službách belgického týmu. A když už ji nemohl vyhrát Gaudu, zastoupil ho alespoň Romain Grégoire, aby tak zabránil dalšímu zisku Vingegaarda, na kterého tak zbyla jen jedna bonifikační vteřina.

V předposledním kopci zrychlili postupně Mas (Movistar), Gall (AG2R) a Chaves (EF Education), ale vše si s přehledem pokryl Vingegaard. Jakmile ustaly ataky soupeřů, nasouval se na čelo Valter a rozjížděl Vingegaardovi tempo. Bylo tak i jeho zálsuhou, že se po posledním stoupání vytvořila na čele zhruba 25členná skupina. Zcela v ní chyběly dresy těch, kdož se po dojetí uprchlíků snažili dělat závod těžším, tedy jezdců Ineosu.

V první skupině měl Quick-Step jako jediný tři muže a ti se snažili připravit dobře do spurtu. Celkem se jim to dařilo, jenže jim doslova před nosem vypálil rybník ten, kdo si musel pomoci zcela sám: Sergio Higuita. Quick-Stepu a konkrétně Andrea Bagiolimu druhé místo žádnou radost neudělalo.

Maličkému Kolumbijci svítili oči nadšením, protože na pódiu letos stál už počtvrté, ale poprvé na nejvyšší stupínku. Tímhle počinem se zároveň posunul do první desítky, konkrétně na 8. místo, a to byla také nejpodstatnější změna v průběžné klasifikaci v top deset.

Zítra je na programu nejtěžší, královská etapa letošního ročníku. Jonas Vingegaard vede o 13 vteřin před Mikelem Landou a 31 před Davidem Gaudem.