Trasa baskického jednodenního závodu se oproti loňsku sice trochu změnila, ale stejně jako loni se mělo rozhodovat ve stoupání Murgil-Tontorra (2,1 km, 9,8 %). Evenepoel byl jasným největším favoritem, protože baskická stoupání mu dokonale vyhovují, ale tentokrát to neměl snadné. Mistr světa totiž spadl ještě před ostrým startem, ale nic se mu nestalo a mohl v klidu pokračovat. 

Z pelotonu sledoval pokusy soupeřů dostat se do dlouhého úniku, který se nakonec vytvořil až po 40 kilometrech a vytvořili ho pouze Romain Bardet (DSM-Firmenich), Nathan Van Hooydonck (Jumbo-Visma), Franck Bonnamour (AG2R Citroën), Julien Bernard (Lidl-Trek) a domácí Mikel Iturria (Euskaltel-Euskadi). Jejich snaha měla velký vliv na vývoj závodu, ale udržet únik ve vedení až do cíle nebylo možné, protože už 73 kilometrů před cílem, ve výjezdu Erlaitz, poprvé zaútočil Evenepoel. 

Pouze Aleksandr Vlasov (Bora-Hansgrohe), Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost) a Pello Bilbao (Bahrain Victorious) se ho dokázali udržet a společně si dojeli Bardeta a Van Hooydoncka, dva nejlepší uprchlíky. "Chtěl jsem zjistit, jestli se někdo dokáže přidat, a vznikla velmi silná skupina. Alberto, Aleksandr a Pello byl skvělí. Spolupráce byla perfektní," pochvaloval si později Evenepoel. 

Za vedoucí skupinou se s vývojem závodu snažily něco udělat týmy Lidl-Trek a Movistar, které se vpředu neudrželi, ale bylo pozdě, Evenepoel totiž v dalším stoupání Mendizorrotza opět zvýšil tempo, utrhl Van Hooydoncka a Bardeta a udrželi se jen Vlasov a Bilbao. 

V rozhodujícím stoupání Murgil-Tontorra přišel další útok belgického mistra, Vlasov už se neudržel, ale Bilbao na domácích silnicích bojoval. Dokonce s Evenepoelem střídal a společně najížděli do cílové rovinky v San Sebastianu. "Nasadil jsem vysoké tempo a říkal si, že tohle můžu udržet až na vrchol. Viděl jsem, že už zbývá jen Pello," pokračuje Belgičan. Bilbao si do spurtu věřil, mezi vrchaři patří k nejrychlejším, jenže proti motivovanému Evenepoelovi mu to tentokrát nevyšlo. Mistr světa zahájil spurt brzo, udržel se na první pozici až na pásku a slaví další velký triumf. "Vím, že je rychlý. Můj sprint mě vlastně překvapil, protože Pello je jedním z nejrychlejších sprinterů mezi vrchaři. Myslím, že jsem měl na sprint stále velmi dobré nohy."

Závodník týmu Soudal Quick-Step vyhrál Clasicu San Sebastian při každé účasti. Má stoprocentní úspěšnost. "Tento závod mám opravdu rád. Fanoušci jsou skvělí, i když dnes fandili trochu víc Pellovi než mně," směje se. "Ale já to chápu. Je to přece Bask. Bylo moc hezké jet s ním do závěru."

Evenepoel má letos perfektní statistiku na jednorázových závodech, jel tři a všechny vyhrál, nejdříve monument Lutych-Bastogne-Lutych, na konci června belgický šampionát a nyní Clasicu San Sebastian. "Dodává mi to sebevědomí na startu druhé části sezóny a před světovým šampionátem v Glasgow."

Vlasov dokončil sám s půlminutovou ztrátou, další závodníci už byli daleko, čtvrtý skončil Neilson Powless (EF Educatipn-EasyPost) a pátý Ion Izagirre (Cofidis). Michal Schlegel (Caja Rural) dojel na 39. místě, Mathias Vacek (Lidl-Trek) nedojel.