Dnešní etapa z George Town do Alor Setaru byla krátká (120 km) a se svými 177 výškovými metry zcela rovinatá, takže nemohla být vypsána ani jedna vrchařská prémie. V klidu tedy mohl být držitel červeného dresu Mohd Zariff (Terengganu), dnes stačilo dojet do cíle. Etapa tudíž znovu zakládala spekulaci, že skončí hromadným dojezdem. 

Zatím se tu, co se týče etapových úspěchů, dostalo na Astanu (Syritsa), po potrestání Molana (UAE) na tým ARA (Wiggins), v horské etapě na Movistar (Sosa) a pak dvakrát na Alpecin-Deceuninck (Mareczko a Taminiaux). Z těch, co se ve sprinterských koncovkách pohybují v popředí výsledkové listiny, vyšly tedy zatím naprázdno týmy UAE (Molano), Lotto Soudal (Selig) a Uno-X (Blikra). Do spurtů posílá své lidi i Burgos (Peňalver) a EF Education (Julius a Marijn Van den Bergové).

I Movistar tu má muže do sprintů, jímž je Max Kanter, ten sice zatím etapu nevyhrál, ale po včerejšku získal modrý dres vedoucího muže v bodovací soutěži, který od první etapy měl v držení Gleb Syritsa. O tento dres tu sprinteři svádějí urputné boje, takže rozdíl mezi prvním a šestým Rumunem Grosu (Drone Hopper) je pouhých 8 bodů, přičemž za vítězství v etapě se uděluje 15. Navíc jsou k dispozici body na rychlostních prémiích, obvykle jsou vypsány tři, a stejně tomu bylo i dnes. Na nich první získává body 3.

Ještě před první prémií, která byla umístěna už 7 km po startu, odjela šestice cyklistů z týmů, které tu patří ke slabším. Národnostně šlo o dva Filipínce, Jihoafričany, jednoho Taiwance a Malajce. Z pohledu průběžné klasifikace nepředstavovali žádné nebezpečí. Od pelotonu nedostali ani tři minuty. Většinu práce odvedli vybraní jezdci Alpecinu a Astany.

Nejznámějším z cyklistů v úniku byl Willie Smit z týmu China Glory, který v minulosti jezdil za tým Katusha-Alpecin a poslední dva roky za španělský Burgos-BH. A byl to Smit, kdo se 15 km před cílem, kdy byl peloton již na dohled, pokusil o sólo akci. Jak to v takových případech obvykle bývá, byl i on po dalších 5 km dostižen.

Při vytrvalém intenzivním dešti nastal boj o pozice do hromadné koncovky. V první fázi se k cyklistům Alpecinu přidal při určování tempa nejzkušenější borec ve startovním poli Thomas De Gendt z Lotto Soudal. 4 km před cílem se na špici poskládala Astana. Po dvou dalších kilometrech byli zpátky cyklisté Alpecin-Deceuninck. Vedle nich se dobře sjeli cyklisté Lotta. V posledních stovkách metrů to opět rozjel Mareczkovi Taminiaux, jenže Italovi tentokrát úplně došlo a rezignoval. 

V první lini tak získával velmi dobrou pozici Molano, ale za ním zleva se bez podpory týmu a závětří soupeřů řítil Erlend Blikra. Zatímco Molano se v úplné koncovce lehce propadl, tak Syritsa postupoval vpřed. Jenže na Blikru to dnes nestačilo. Selig třetí, Molano čtvrtý a Kanter pátý. 

25letý Nor, který poslední tři roky reprezentuje tento ambiciózní norský tým, kam přestoupil z jiného norského, kontinentálního týmu Coop, se dočkal jako bonusu kromě vyhrané etapy ještě jedné odměny. Stal se majitelem modrého dresu. O bod před Syritsou a o tři před Kanterem.

Jinak se nezměnilo nic. Zítra tomu však může být jinak. Na pořadu je druhá nejnáročnější etapa, kterou po převážně zcela rovinaté části, z níž tedy trčí na 64. km 300 metrová stojka (11,3 %), ukončí víc jak 13 km cílové stoupání o průměru 6 % a s úseky přesahujícími 9 %.