Měla to být profilově nejlehčí etapa a měl skončit hromadným sprintem. Nestalo se. Na 161 km pouze 1365 výškových metrů. Tři vrchařské prémie, ovšem 3. kategorie, kde se za vítězství berou 3 body. Hned na úvod tedy můžeme poznamenat, že bylo jasné, že pokud Matúš Štoček (ATT Investments) dorazí do cíle, puntíkatý dres udrží. Jeho náskok na druhého v pořadí totiž činil 13 bodů.

Zpočátku šlo vše podle předpokládaného průběhu. Podařilo se ujet pěti lidem. Stejně jako včera tu měl zástupce nizozemský VolkerWessels, tentokrát to byl Sam Gademan. Pak tu byl Slovinec Žiga Horvat z rakouského Hrinkow Advarics. Dále dva Slováci, z Dukly Bánská Bystrica Dominik Dunár a z Adria Mobil Martin Jurík a konečně ze slovenského Pierre Baguette Tomáš Kalojíros.

Stihli si rozdělit obě sprinterské i všechny vrchařské prémie. Osm bodů na vrchařských posbíral Žiga Horvat, o jeden méně Tomáš Kalojíros. Ten ještě přidal body a bonusové vteřiny za 1. a 2. místo na prémiích rychlostních. Poslední tři z nich, tedy Gademan, Horvat a Kalojíros, byli dostižení 15 km před cílem.

"V průběhu etapy jsem jezdil na prémie, ale závěr se mi úplně nepovedl, když za poslední rychlostní prémií, kterou jsem vyhrál, mi ujel závodník z Holandska a jel pár metrů přede mnou, než nás pohltil peloton, a tím pádem červené číslo (pozn.: nejbojovnější závodník etapy) a pódium dali jemu, což mě zamrzelo," okomentoval aktivity v úniku Tomáš Kalojíros.

E03_06.jpg

Závěr si pro sebe zrežírovali jezdci Soudal-Quick Step. Využili toho, že poslední kilometr se sice zvedal, ale oproti včerejšku nic dramatického. Tady zaútočil ten, na koho tým jede, tedy Julian Alaphilippe. A bylo po hromadné koncovce. O pár metrů za ním projel ve dvojici cílem zase ten, koho bychom z belgického týmu čekali na čele, sice mladý, ale už výborný sprinter Paul Magnier. 

Lukáš Kubiš (Elkov-Kasper) se tentokrát umístil 5., čímž se dostal na průběžné 22. místo a odsunul na 2. místo Martina Svrčka v soutěži o nejlepšího slovenského jezdce. Nejlepším z českých jezdců byl dnes Tomáš Bárta (Caja Rural-Seguros RGA) na 12. a Dominik Neuman na 18. místě. Dominik se tím posunul na 31. místo a je průběžně nejlépe postaveným českým cyklistou.

449393746_1018872666904818_5035772305398043097_n.jpg

Žlutý dres udržel Anders Foldager (Jayco AlUla). Julian Alaphilippe, který si vítězstvím přivlastnil dres zelený, se na něj na 2. místě přiblížil na 10 vteřin. Soudal-Quick Step má v držení i dres bílý, který patří Gilu Geldersovi. Matúš Štoček je i nadále lídrem vrchařské soutěže se stejným bodovým odstupem, jaký měl před etapou. Týmovou soutěž vede i po dnešku Jayco AlUla, ale už pouze s 2vteřinovým odstupem před Soudal-Quick Step. ATT Investments jako nejlepší z českých a slovenských týmů drží i po dnešku 9. pozici.

Lukáš Kubiš: "Únik se utvořil rychle, kontrolovalo to Jayco, takže celkem pokojná etapa. Přišla ale bouřka, mokro, nějaké pády. Posledních 5 km bylo mimořádně technických. Kluci tam opět nechali život a dotáhli mě dopředu. Poslední stovky metrů byly dost hektické, i páté místo se počítá."

442445413_1018870476905037_1962304585347034574_n.jpg

"Dneska to kontrolovaly velké týmy. V koncovce jsme chtěli jet na Bartosze Rudyka. Jenže závěr byl ve městě, hodně a možná zbytečně moc technický, pravá levá a do kopce, chaos. Nám se nezadařilo udržet se pohromadě, takže výsledkově žádná sláva. Matúš ale drží vrchařský dres a to je pozitivní," svěřil se Dominik Neuman.

"Docela poklidná etapa, jelo se ale stabilní vysoké tempo, aby byl únik pod kontrolou. Závěr byl náročný v tom, že byl hodně technický, z čehož těžily nejsilnější týmy, které si udělaly pozici a pak už se tam nedalo moc dostat. Co se mě týče, v červnu jsem hodně trénoval i ve výšce, tak snad je tohle první vlaštovka, že se dostaví i výsledky," sdělil Tomáš Bárta.