Start i cíl byl situován na náměstí v Kaplici. Větší část trasy vedla po silničkách spíše čtvrté třídy určených více než autům cykloturistům. Měla až do 5. kilometru lehce zvlněný charakter, pak však přišel zhruba 500 metrový stoupavý úsek do Blanska ke kostelu Sv. Jiří, v jehož rámci se cyklisté posunuli o téměř 60 výškových metrů. Odtud se po nájezdu na hlavní silnici už povětšinou spouštěli do Kaplice. Technický charakter trati ještě podtrhovalo deštivé počasí. 

Rasmus Bogh Wallin je 26letý cyklista, který jezdil za dánský Riwal v době, kdy to po necelé dvě sezóny zkoušel v druhé divizi. Po roční pauze, kdy nebyl registrován ani na úrovni Conti, se letos stal členem kontinentálního Restaurant Suri-Carl Ras. Specializací je především sprinterem, případně tempařem, jeho parametry 195 cm a 78 kg ho k tomu také předurčují. Letos se mu docela daří. V dubnu byl 4. v Memorialu Arno Waallarda (1.2), v červnu dojel 10. na dánském šampionátu, v prvním týdnu srpna vyhrál závod ve švédské Uppsale (1.2), aby následně získal dres nejlepšího vrchaře v etapáku Okolo Dánska (2.Pro).

I tak je jeho náskok na 2. v pořadí Maikela Ziljaarda z nizozemského VolkerWessels, který má letos na kontě už dvanáct umístění do desítky včetně dvou vítězství, z nichž jedno je celkové v nizozemském etapáku Olympia´s Tour (2.2), "neuvěřitelný".

Tenhle pocit ještě podtrhuje odstup 3. Vincenza Albaneseho z druhodivizního EOLO-Kometa. Brzo 26letý Ital je asi největší hvězdou letošního ročníku Okolo jižních Čech. Letos se mnohokrát umístil do deseti včetně jedné vyhrané etapy na Tour du Limousin (2.1), ale hlavně byl 7. Okolo Sicílie a dokonce 4. na Okolo Slovinska za vítězným Pogačarem. Vrcholem jeho letošní sezóny je účast na Giro d´Italia, kde dosáhl nejlepšího výsledku v podobě 3. místa v 10. etapě.

Albanese nejviditelněji reprezentuje skutečnost, že se letos na Okolo jižních Čech sešla nebývale kvalitní konkurence. Jen samotné EOLO sem neposlalo žádné béčko. Kromě Albaneso také mj. Diega Rosu: dva roky v Astaně, tři roky v Ineosu, letos absolvoval Tirreno, Sanremo i Giro.

 

Adam Ťoupalík na startu dnešní časovky

Hned v úvodní časovce se vyprofilovaly ty z týmů, které bylo možno před startem považovat za nejsilnější. Do čela soutěže týmů se dostal nizozemský VolkerWessels, který tuto soutěž vyhrál loni a v časovce se čtyři umístili do dvanáctky nejlepších. EOLO je druhé, nizozemský Metec třetí. Čtvrtý je švýcarský Tudor s Petrem Kelemenem. A šestý je Lotto-Soudal U23, jehož lídrem tu je Lennert Van Eetvelt. 21letá další mimořádná naděje belgické cyklistiky. Letos už 15 pódiových umístění, z toho tři prvenství. Dvě z nich má ze Závodu míru U23, když vyhrál etapu na Dlouhé Stráně a hlavně díky tomu i celkově. A při Tour de l´Avenir nenastoupil ze 4. průběžného místa do sedmé etapy.

Na sedmé příčce se po časovce usadil Elkov Kasper, který nastoupil v sestavě Adam a Jakub Ťoupalíkové, Filip Řeha, Dominik Neuman a Michael Boroš. Velmi dobře zajel i Filip Řeha, který byl jen o dvě sekundy horší než Adam Ťoupalík, a to znamenalo 15. místo.

Z ATT Investments zajel nejlepší čas (+0:41) Tomáš Jakoubek, což mu coby třetímu nejlepšímu českému cyklistovi přineslo 24. místo. Velmi slušnou časovku zajel i Michal Rotter. Jan Kašpar, který se jevil jako možný lídr sestavy ATT Investments, měl v průběhu časovky technické potíže, chytil poměrně velkou ztrátu a s ohledem na profil dalších etap už může myslet na cekové pořadí jen těžko. Ostatní, tedy Karel Tyrpekl, Tomáš Bárta a Daniel Sporysch, zajeli podle sportovního ředitele Jaromíra Friedeho tak, jak se očekávalo, a to je zařadilo do druhé padesátky startovního pole.

Jaromír Friede: "Stále tu chceme uspět. Po časovce to na celkové pořadí nevypadá příliš nadějně, ale možné je všechno. Půjdeme den za dnem a budeme se přitom soustředit na dílčí úspěchy, ať už například úspěšný únik nebo umístění v některé z etap."

Tomáš Jakoubek

Zítra je na programu 143 km dlouhá etapa z Třeboně do Nové Bystřice. Od zhruba 50. km je hodně zvlněná, obsahuje kromě tří sprinterských i tři vrchařské prémie. Start je naplánován na 13. hodinu, v cíli jsou cyklisté očekáváni mezi 16:30 až 17:00 hodin.