Úvodní etapa byla profilově nejjednodušší ze všech šesti, z kterých se etapák skládá. Na 165 km jen 2500 výškových metrů. A jednoduchá byla i svým průběhem. Vše tedy myšleno z pohledu řadového diváka.

V úvodu ujela trojice. Barrenetxea (Caja Rural) vyhrál jedinou vrchařskou prémii dnešní etapy umístěnou na 32. km. Juaristi (Euskaltel) vyhrál první ze dvou rychlostních prémií. To když cyklisté poprvé projeli v Labastidě cílovým prostorem. Rodriguéz (Arkéa) nevyhrál nic. 30 km před cílem byli chlapi zpátky v pelotonu. 

Zbývala ještě druhá rychlostní prémie, podobně jako první umístěná ve stoupání, a na ní drobné bonifikační sekundy. Favorizované týmy to vyhodnotily tak, že se může v konečném účtování hodit každá. Rozjel to tedy Plapp (Ineos), vystřídal ho Dennis (Jumbo) o zpoza nich si zaspurtovali favorité konečného pořadí: 1. Martínez (Ineos), 2. Vingegaard (Jumbo), 3. Soler (UAE).

Pak už zbýval jen boj o etapu. Cíl byl na konci 3km kaskádovitého výjezdu. Závěr opanovaly na čele pelotonu dva týmy: Quick-Step a Ineos. Druzí jmenovaní to zvládli lépe. Vyhrál Ethan Hayter (Ineos) před Mauro Schmidem (Quick-Step) a Jonem Aberasturim (Trek-Segafredo).

Čas vítěze získalo 122 lidí. Z favoritů celkového pořadí nikdo nic neztratil. Egan Bernal ano, víc jak 6 minut, ale ten mohl být k favoritům počítán jen při nějakém zázračném znovuzrození. Jeho potíže přetrvávají.