Rus Gleb Syritsa, stále jen stážista v týmu Astany, je ten, který nedávno sváděl sprinterské souboje s jezdci Quick-Stepu při Okolo Slovenska (viz titulní ilustrační foto). Tam se mu vyhrát nepodařilo, nejlépe dojel druhý za Vernonem v první etapě. 

Zajistil tedy Astaně letošní páté vítězství, ale z toho dvě jsou z národního mistrovství. Takže v mezinárodním měřítku mají jen tři. Předtím vyhrál v únoru Lutsenko jedničkovou Clásica Jaén Paraiso a v dubnu Miguel López etapu na ProSeries etapáku Tour of the Alps. Což se odrazilo i v postavení ve světovém žebříčku podle získaných UCI bodů, v němž je Astana z World týmů také nejhorší. Dost tristní výsledek sezóny. Naštěstí pro Astanu je od sestupu do nižší divize zachránily výsledky předešlých dvou sezón.

První etapa z Kuala Pilah do Kuala Lumpuru měřila 157 km a celkové převýšení činilo 1600 metrů. Postaralo se o něj především pět vrchařských prémií druhé a třetí kategorie, přičemž nejobtížnější měla parametry 2,7 km a 6,1 %. Takže nic, co by profesionálním cyklistům mělo činit nějaké zvláštní potíže.

Brzo po startu třetí nejdelší a čtvrté profilově nejobtížnější etapy letošního ročníku závodu kategorie Pro odjela devítka závodníků, v níž z týmů vyšších divizí byl pouze Nor Trym Holther z Drone Hopper. Po dvou lidech tu měly China Glory a domácí Terengganu Polygon. A právě oba jezdci Terengganu, Malajsijec Mohd Zariff a především Mongol Jambaljamts Sainbayar patřili k nejaktivnějším a Mongol se jevil i výkonnostně nejlepší, což mu přineslo body jak na sprinterských, tak hlavně vrchařských prémiích, takže zítra nastoupí v červeném dresu nejlepšího vrchaře.

Jméno i země původu Sainbayara zní pro nás extrémně exoticky, ale tenhle cyklista prokazuje v průběhu sezóny velmi dobré výsledky, pochopitelně především na závodech  nižších kategorií a na asijském kontinentu. Byl ale např. 11. jak na jedničkových Tour of Antalya i Tour of Taiwan. Celkem posbíral 20 umístění do desítky, z toho má tři prvenství. 

Vedoucí skupina se postupně trhala a poslední tři včetně Sainbayara byli dojeti 21 km před cílem. To už pěkných pár kilometrů padal na cyklisty intezívní déšť a přidal se i silný vítr. Tyhle podmínky byly jednou z příčin, že se ze 117členného startovního pole do cíle řítila jako první pouze padesátka závodníků.

Vedle World týmů Astany, Movistaru a UAE pracovaly na čele hlavní skupiny i borci norsko-dánského Uno-X. Především tyto týmy se postaraly nejen o dojetí uprchlíků, ale připravovaly i nejaktivněji pozice pro svoje sprintery. 

Nakonec v tom byla tedy nejúspěšnější Astana, Uno-X bralo druhé místo prostřednictvém Erlenda Blikry a Max Kanter zajistil Movistaru místo třetí. Týmy z úrovně World a Pro obsadily prvních devět míst.

Z těch, co by se měli prosadit ve dvou etapách končících po dlouhých stoupáních, dnes ztratili +1:17 min. Hugo Toumire (Cofidis) a Sylvain Moniquet (Lotto-Soudal). Rui Costa, který letos tým UAE po šesti letech opouští a stěhuje se do Intermarché, etapu nedokončil.

Jedenáct týmů z celkového počtu dvaceti mělo v první skupině alespoň tři lidi, ale nebylo mezi nimi např. Lotto-Soudal. Součet umístění posunul na vedoucí místo Uno-X.

Gleb Syritsa tedy oblékne do zítřejší etapy žlutý dres průběžně vedoucího muže závodu a patřit mu bude i zelený v bodovací soutěži.

A měl by mít šanci bojovat o další etapový triumf, protože 180 km dlouhá etapa vykazuje převýšení pouze 1400 metrů a jen dvě vrchařské prémie třetí kategorie.