Všchny etapy, jejichž délka se pohybuje od 144 do 184 km, lze označit jako klasikářské. V první bude nutno v závěrečných 30 km zdolat 4x stoupání o parametrech 1,1 km a 7,7 %. V poslední čtvrtině druhé etapy cyklisté vystoupají téměř od hladiny moře do výšky přesahující 500 metrů. Třetí končí na vrcholu 3,7 km dlouhého kopce se sklonem 7,6 %. A ve čtvrté etapě v závěrečných 25 km se bude nutno na cílových okruzích vypořádat 3x s dvěma výstupy: 2 km se 4,2 % a 0,7 km s 5,8 %. Profilové skóre etap postupně graduje, takže o celkovém vítězi se s největší pravděpodobností rozhodne ve třetí, případně až ve čtvrté etapě.

UCI kategorii (druhá nejvyšší) a charakteru etap odpovídá pochopitelně startovní listina. Z celkového počtu 19 týmů po 6 závodnících je 7 World týmů: Astana, Israel, Intermarché, AG2R, Bora, Cofidis a Qhubeka. Dále 10 Pro týmů, domácí kontinentální Coop a reprezentace Norska.

Z těch, kteří umí dobře zasprintovat, uvidíme na startu mj. Danny Van Poppela (Intermarché), Bryana Coquarda (B&B) či Clémenta Venturiniho (AG2R). Z typických klasikářů se na start postaví např. Oliver Naesen (AG2R), Dimitri Claeys (Qhubeka) nebo Tom Van Asbroeck (Israel). Mimořádně motivovaní budou jistě domácí cyklisté. Mezi 19 Nory mohou mít nejvyšší ambice Alexander Kristoff a Andrea Leknessund (oba Norsko), Markus Hoelgaard (Uno-X), Odd Christian Eiking (Intermarché) či Edvald Boason Hagen (TotalEnergies). Mezi nežhavější favority celkového pořadí by měli patřit kromě již jmenovaných také Ben Hermans (Israel) a Warren Barguil (Arkéa), který tu při posledním ročníku v roce 2019 skončil na druhém místě za vítězným Alexeyem Lutsenkem.

Skladba a charakter etap by měl mimořádně vyhovovat z našich cyklistů především Petru Vakočovi. A je také napsaný jako jednička svého týmu.

Závod je možno sledovat na Eurosportu.

Markus Hoelgaard vítězí ve 4. etapě ročníku 2019