Alejandro Valverde si v Düsseldorfu zlomil nohu a objevily se pochybnosti, zda se ještě na kolo vrátí. Jenže Valverde o tom dlouho nepochyboval. Svědomitě rehabilitoval a trénoval a vrátit se k závodům byl schopný už na konci loňské sezóny. Rozhodl se počkat a proto ho po nepříjemném zranění poprvé uvidíme na jednorázových závodech na Mallorce koncem ledna. 

Valverdeho závodní kalendář má už docela přesnou podobu. ,,Pojedu pár závodů na Mallorce, poté Valencii a Abú Zabí, nebo Andalusii. Vlastně bych Kolem Andalusie jet neměl, ale doufám, že tam nakonec pojedu, protože mám ten závod opravdu rád.", řekl Valverde reportérům cyclingnews.com na prezentaci Vuelty. 

Andalusie je jeho oblíbeným závodem, vítězí zde pravidelně a měl by obhajovat loňské vítězství, ale podle jeho vyjádření je zřejmé, že ani Valverde nemá v týmu Movistar rozhodující slovo ve výběru závodů. ,,Potom možná pojedu Strade Bianche, Kolem Katalánska, Ardeny, Dauphiné, Tour, San Sebastian, Vueltu a Lombardii.", doplňuje svůj velmi ambiciózní plán na letošní rok. 

Vedení Movistaru určí, kdo pojede jakou Grand Tours a momentálně to vypadá tak, ze tři lídři - Nairo Quintana, Mikel Landa a Valverde pojedou Tour i Vueltu. Quintana jasně řekl, že pojede Tour, před nedávnem to potvrdil i Landa a Valverdemu je docela jedno, jak ho tým pošle. Movistar nedávno uvedl, že i na Vueltě by se mohli všichni tři ukázat. Kdo by byl tam lídrem, je však zatím záhadou.

Valverde přiznal, že neví, zda se dokáže vrátit do své nejlepší formy, ale věří tomu. Neví, jestli dostane příležitost jet na celkový výsledek Vueltu, nebo se zde bude jen připravovat na Mistrovství světa. Právě světový šampionát v Innsbrucku by měl být pro Valverdeho velkým cílem, protože trať mu bude vyhovovat. 

Jestli bude opět v dlouhých jednorázových závodech konkurenceschopný se ukáže v Ardenách. Zde bude Valverde obhajovat vítězství na Valonském šípu a na Lutych - Bastogne - Lutych. V součtu těchto dvou závodů je Valverde nejlepší v historii, vyhrál jich už devět (5x Valonský šíp, 4x L-B-L). Dostat se na dvouciferné číslo by bylo opravdu impozantní. Nikdy v historii cyklistiky patrně nejezdil lepší specialista na ardenské klasiky. Eddy Merckx vyhrál osm těchto klasik (5x L-B-L, 3x VŠ), Moreno Argentin sedm (4x L-B-L, 3x VŠ). Valverdemu ale k úplné dokonalosti na závodech tohoto typu chybí triumf na Amstel Gold Race. 

Loni dosáhl Alejandro Valverde na jedenáct vítězství, i když závodil jen půl sezóny. Letos si bude chtít některá vítězství rychle zopakovat, aby dokázal, že je zpět a stejně dobrý. Zda tomu tak opravdu bude, uvidíme už 25. ledna, kdy začíná série závodů Mallorca Challenge. 

Foto Sirotti