Rozhodující dělení pelotonu se událo v posledním ze sedmi výjezdů stoupání Caramamma, jinak přezdívané Piccolo Stelvio. V 1500 metrů dlouhém kopci byli aktivní jezdci Soudal Quick-Step, ale Jumbo-Visma mělo vše pod kontrolou a za stoupáním, skoro 35 kilometrů před cílem, se vytvořila skupina devíti cyklistů, kde byli Wout van Aert, Jan Tratnik a Tiesj Benoot z Jumba, Julian Alaphilippe, Andrea Bagioli a Fausto Masnada ze Soudalu a přidali se Marc Hirschi (UAE Emirates), Vincenzo Albanese (Eolo-Kometa) a Christian Scaroni (Astana Qazaqstan). 

Druhá skupina, kde zůstal například Michael Matthews (Jayco AlUla) neztrácela mnoho, přesto se dopředu už nikdy nedotáhla. Vedoucí skupina sice spolupracovala trochu chaoticky, ale rychlost držela dost vysokou a před pronásledovateli se udržela vpředu. Cílem Jumba bylo dovézt Van Aerta do spurtu a nikdo ze soupeřů se v rovinatém závěru Coppa Bernocchi neodhodlal k většímu útoku.

Pouze Alaphilippe se pokusil využít kruhového objezdu 2 kilometry před cílem, který objel z druhé strany než zbytek skupiny a za ním nastoupil. Jenže proti Jumbu neměl šanci uspět, Tratnik ho stáhl a o vítězství se rozhodovalo ve spurtu. Albanese a Bagioli svedli souboj o zadní kolo Van Aerta a úspěšnější byl Albanese.

1141272760.jpg

Ani jeden z Italů na Belgičana nestačil, takže Albanese pouze z háku sledoval, jak van Aert zvedá ruce nad hlavou a připisuje si páté letošní vítězství. Bagioli projel cílem na třetím místě, Hirschi byl čtvrtý a Masnada pátý. Mathias Vacek (Lidl-Trek) skončil na 48. místě se ztrátou 5:42, Karel Vacek (Corratec-Selle Italia) závod nedokončil. 

"Je to fajn pocit, zvláště po sezóně, kdy jsem často dojel těsně za prvním," řekl Van Aert po dojezdu závodu. "Je příjemné zvednout ruce do vzduchu a vyhrát, zvlášť po takovém týmovém výkonu. Chtěl bych toto vítězství věnovat lidem, kteří mi nepřestali věřit. Mé rodině, mému trenérovi Marcovi Lambrechtsovi a celému týmu. Dnes bylo mých sedm týmových kolegů připraveno kontrolovat závod od samého začátku. Je skvělé, že to vyšlo."

Pro Van Aerta tím sezóna nekončí, v Itálii zůstane celý týden, v úterý se postaví na start Tre Valli Varesine, ve čtvrtek uzavře silniční sezónu na Gran Piemonte v neděli přidá debut na gravelovém mistrovství světa, které se také koná v Itálii. "Pak už se těším na odpočinek. Chci se zlepšit v příští sezóně, ale v tuto chvíli stále myslím na nadcházející závody," uzavřel.