Jakožto špičkový klasikář a cyklokrosař by se Van Aert měl okamžitě zařadit do světové špičky v gravelu. Van Aert letos začal pravidelně trénovat na gravelu a všestranné kolo se mu zalíbilo. Proto si vyzkouší i závod gravelové World Series v belgickém Houffalize už tuto sobotu. V letošní sezóně mě čeká ještě několik pěkných závodů, jako je Okolo Británie a mistrovství Evropy v Drenthe. Sezónu chci ukončit mistrovstvím světa na gravelu. Myslím, že je lepší předtím absolvovat nějaký gravelový závod. Je to skvělá příležitost, navíc blízko domova, řekl Van Aert o své účasti v Ardenách.

Teď jsem si trochu odpočinul, takže nejsem v nejlepší formě. Ale je příjemné otestovat materiál a zjistit, jaké gravelové závody jsou. Doufám, že se něco naučím od specialistů. Je hezké si osahat, jak to všechno funguje, pokračuje trojnásobný mistr světa v cyklokrosu. 

Závod v Houffalize je kvalifikačním závodem na mistrovství světa (8. 10.), ale Van Aert by se pravděpodobně mohl spolehnout i na to, že ho na světový šampionát vybere reprezentační trenér. Zúčastním se, protože rád závodím a ukazuji se fanouškům a veřejnosti. Těším se na poslední část sezóny a na nové závody. Už dlouho jsem se například nesoustředil na mistrovství Evropy. A jízda na gravelu je něco, co mě opravdu baví.

Mistrovství Evropy v Nizozemsku (24. 9.) se bude konat okruhu s umělým dlážděným stoupáním VAMberg a bude vhodné zejména pro rychlé klasikáře. Van Aert se určitě zařadí mezi favority. Navíc jeho největší rival Mathieu van de Poel bude chybět. Nový světový šampión si také opět zkusí gravel, ale zařadí i silnici a horská kola. Zatím potvrdil účast na testovacím závodě na horských kolech před Olympijskými hrami v Paříži (23. 9.), pojede silniční závod Franco-Belge (28. 9.) a Mistrovství Evropy na gravelu (1.10.)