Dvě vítězství a pět jasných porážek zatím v probíhající cyklokrosové sezoně posbíral Wout van Aert, ale to vše bylo v plánu. Belgický klasikář totiž vše směřuje na jaro, především na jeden týden na konci března. začátku dubna, kdy se konají monumenty Kolem Flander a Paříž-Roubaix. Ale formu si chce udržet mnohem déle, už na začátku května plánuje začít sbírat etapy na Giro d'Italia.

"Cílem budou výhradně etapová vítězství, nemáme s sebou jezdce pro skutečnou klasifikaci a budeme to brát den za dnem," řekl Van Aert italskému deníku Gazzetta dello Sport. Dal tedy jasně najevo, že snaha Ciana Uijtdebroekse zajet dobrý výsledek v celkovém pořadí je v seznamu úkolů týmu Visma-Lease a Bike úplně vzadu. "Budu usilovat o etapová vítězství, možná o více než jedno, ale musím si ještě vybrat, na které dny se zaměřím, a nemůžu se dočkat 4. května," vysvětluje Van Aert.

"Mám v hlavě trasu první etapy s prvními náročnými stoupáními a příjezdem do Turína," zmiňuje pouze 136 kilometrů dlouhou etapu s výjezdem na Supergu (6,5 km, 5 %) a Colle della Maddalena (6,4 km, 7,1 %). "A taky první maglia rosa," doufá Van Aert. Zejména druhé stoupání bude pro něj hodně náročné, s nejlepšími vrchaři bude těžké se udržet, ale z vrcholu do cíle zbývá dvacet kilometrů, takže šanci nepochybně má. "A ještě je v prvním týdnu časovka. Jsem zvědavý, jak to dopadne, i proto, že na startu bude tak dobrý závodník, jakým je Tadej Pogačar. Uvidíme, ale první týden by mohl být pro mě." 

SI202307180796_hires_jpeg_24bit_rgb.jpg

Van Aert se nyní snaží šetřit své tělo, aby se do nejlepší formy dostal až na jaře. Proto zvolil nový tréninkový přístup i závodník kalendář. "Jediné, čeho chceme dosáhnout, je zlepšovat se ve stabilním trendu. Abychom nakonec byli v dubnu v nejlepší formě," říká Mathieu Heijboer, Van Aertův nový trenér v rozhovoru pro Wielerflits.nl. "To znamená nemít teď nějaký vrchol, ale každý měsíc budovat o něco víc. V loňském roce to bylo jiné. Tehdy byla jeho forma v zimě výborná. Poté následoval propad, jak fyzický, tak psychický, byl také nemocný. A nakonec jsme se tak dostali do časové tísně s přípravou na jaro."

Heijboer také potvrdil, že Van Aert vynechá italské klasiky Strade Bianche a Milán-Sanremo a doufá, že se mu to to vyplatí. "Vysokohorské soustředění jsme naplánovali krátce před vlámskými klasikami. Tedy do doby, kdy se koná Sanremo, takže jsme tento závod museli obětovat. Obětovat Strade Bianche bylo pro Wouta ještě těžší. To sice není monument, ale už tu jednou vyhrál. Podívejte, rozhodování není nikdy jednoduché, ale ve světle širších souvislostí je to rozhodnutí, za kterým si stojí," dodává Heijboer.