Spekulace o Van Aertově odjezdu rozproudil Mattias Skjelmose. Závodník týmu Lidl-Trek v rozhovoru pro dánskou televizi řekl, že zaslechl něco o Van Aertově úmyslu odjet po 10. etapě domů. Belgičan už před startem Tour de France přiznal, že pokud bude jeho manželka Sarah De Bie rodit, určitě z Tour odjede, aby jí mohl být nablízku. Tým Jumbo-Visma však jasně odmítl, že by se to už mělo opravdu dít.  

„Slyšel jsem o tom ve vysílačce. Naštěstí mě o tom informoval manažer týmu, než jsem přijel do cíle, protože jsem o tom nic nevěděl,“ řekl Van Aert novinářům po dojezdu 10. etapy. „Na začátku etapy jsem měl problémy a musel jsem si vystoupit. Jediný důvod, proč bych měl teď Tour opustit, je, kdyby nohy už nechtěly jet dál. Ale zvládl jsem to a není se čeho bát. Manželka mi volala a ujistila mě, že se nic neděje.“

„Nemám tušení, kde to ten kluk bere,“ řekl Van Aert o Skjelmosem. „Nikdy jsem s ním nemluvil. Ale zítra se ho na to zeptám. Možná je to jeho přání, abych jel domů,“ smál se Van Aert. Dánský šampion se ovšem na rozdíl od Van Aerta dokázal dostat do dlouhého úniku. Vítěz devíti etap na Tour de France letos vůbec nepřipomíná loňského suveréna, který kromě třech etap dokázal vyhrát také bodovací soutěž a pomohl Jonasi Vingegaardovi k celkovému vítězství. Povinnosti domestika si letos plní dobře, ale na etapu zatím nedosáhl. 

„Na začátku etapy jsem úplně vybouchl, neměl jsem takové nohy, jaké jsem chtěl. Po startu jsem se několikrát pokusil odjet a přerostlo mi to přes hlavu. To se mi nestává často. Kondice je určitě v pořádku, ve finále jsem se také cítil o něco lépe, ale prostě jsem neměl dobrý den. Necítil jsem se nejlíp,“ pokračuje Van Aert. 

Skončil ve skupině za hlavním polem a když se vrátil do pelotonu, začal pracovat na čele. 45 kilometrů před cílem ujel ve dlouhém sjezdu společně s Mathieu van der Poelem, ale byl to jen omyl, Van der Poel útočit nechtěl. Oba si brzy uvědomili, že nemá cenu snažit se ve dvou stíhat uprchlíky. „Byl jsem za Mathieum a najednou se za námi objevila mezera. Také jsme se přiblížili jezdcům před námi, ale když jsme se dostali do dalšího stoupání, věděl jsem, že už tam nedojedeme. Takže jsem byl aspoň rád, že jsem mohl začít to stoupání s trochou náskoku.“

O další etapová vítězství se může snažit i v následujících etapách, včetně středeční 11. etapy, která měla končit hromadným dojezdem. Ale nejspíš se objaví i v dalších únicích, ať už ve snaze vyhrát etapu, nebo jako satelitní jezdec pro Vingegaarda. „Myslím, že hodně lidí doufá, že Wout pojede brzo domů, protože pak to nebude tak těžké,“ uzavřel vše Grischa Niermann, sportovní ředitel Jumbo-Visma.