Greg Van Avermaet vstoupil do světa profi cyklistiky v roce 2006. V roce 2009 postoupil s týmem Lotto do úrovně World a tam také zůstal až dosud včetně další sezóny.

Nejvíc let prožil a největší úspěchy dosáhl v týmu BMC, zvláště v letech 2013 až 2019 patřil do absolutní světové špičky. Dokázal vyhrát pět etapáků včetně Tirreno-Adriatico (2016) a spoustu jednorázových závodů nejvyšší kategorie, z nichž vyčnívají vítězství na Olympijských hrách (2016) a Paris-Roubaix (2017), jakož i etapy na Tour de France (2015, 2016).

Poslední tři roky v týmu AG2R Citroën, kam přišel po dvouletém intermezzu v polských CCC a kde má podepsáno ještě na další rok, však znamenaly ústup do druhé padesátky světového žebříčku. Jeho pokles dokumentuje i skutečnost, že poslední z jeho 41 vítězství se datuje do podzimu roku 2019, které dosáhl na GP Montréal.

Het Nieuwsblad 2022, 3. místo

Jako Belgičan a cyklista, který kolem sebe zažil šílenství popularity, tak trošku varuje 22letého Remca Evenepoela, že je velmi obtížné nenechat se vyvést z míry a soustředit se na to podstatné, jímž je jeho práce. Po jeho úspěších na Lutychu, San Sebastianu, Vueltě a mistrovství světa ho doma vítaly tisíce fanoušků a kamkoli se vrtne, je sledován médii a fanoušky.

"Moje rada je zůstat v klidu a nohama na zemi, ale někdy to není tak snadné, protože vás všude poznávají," řekl. "Já měl to štěstí, dá-li se to tak nazvat, že jsem vyhrál olympiádu, když mi bylo 32 let, takže moje kariéra rostla pomalu a už byla stabilní."

Van Avermaet věří, že Evenepoel nepodlehne svodům, které s sebou náhlá sláva přináší. „Není to snadné, může dělat chyby, protože je mu 22. Myslím ale, že bude v pořádku, ochránit by ho měly jeho sportovní ambice,“ řekl.

Ronde van Vlaanderen 2022, 15. místo

Greg Van Avermaet se také vyznal z toho, že byl nadšen, když sledoval krajana Evenepoela vyhrát španělskou Vueltu, což se naposledy povedlo Belgičanovi v roce 1977 (Freddy Maertens). Tahle, pro národ žijící cyklistikou jako málokterý jiný, nepříznivá statistika platí i pro ostatní Grand Tours. Tour de France vyhrál naposledy Belgičan Van Impe v roce 1976 a Giro d´Italia Johan De Muynck v roce 1978.

Tahle téměř čtyřicetiletá pauza je pro cyklistikou poblázněný národ, který vzešel z největších legend tohoto sportu, přeci jen dlouhá. V minulosti jsme vždy měli skvělé jezdce na klasiky, vždy jsme byli lídry pelotonu a vždy jsme jako země dosahovali velkých úspěchů, ale chyběl nám lídr Grand Tours," řekl Van Avermaet. „Je to dáno i tím, že děti mají větší zájem o klasiky, protože jsou u nás víc protlačované. Úspěch Remca na Vueltě je proto pro belgickou cyklistiku opravdu skvělý.“

Paris - Roubaix 2022, 17. místo

Van Avermaet se domnívá, že Evenepoel v příštím roce zacílí na Giro. "Vyhrát klasiky je působivé. Ale Grand Tour je něco úplně jiného. Musíte být opravdu obezřetní ve svém úsilí a musíte být nejlepší ve třetím týdnu, protože jinak se první dva týdny nepočítají."

"Remco má vynikající časovku a v kopcích je velmi dobrý. A je mu teprve 22 let. Můžeme od něj v dalších letech čekat mnohem víc," zakončil úvahy o největší belgické hvězdě současnosti zkušený belgický matador.

A k vlastním ambicím poznamenal: „Poslední roky nebyly z mého pohledu zdaleka nejlepší. Podepsaly se na tom zdravotní i jiné problémy. Každý den tvrdě pracuji, abych se vrátil na slušnou úroveň. Pokračuji v práci a doufám, že budu mít ve finále štěstí a znovu vyhraji závod. Stále jsem motivovaný a svou práci stále miluji. Dokud budu dojíždět v top deset, budu pokračovat."