AG2R Citroen, jak se tým Vincenta Lavenuho bude od příštího roku jmenovat, se dohodl se dvěma závodníky celku CCC. Kromě Grega Van Avermaeta přijde také jeho pravá ruka a věrný domestik, Švýcar Michael Schär.  

Francouzi však přijdou o své lídry na celkové pořadí. Pierre Latour nedávno oznámil přestup do Total Direct Energie a své věci si po sezóně sbalí i Romain Bardet, dlouholetá jednička AG2R La Mondiale. Bardet získal dvouletou smlouvu, zatímco Van Avermaet dokonce tříletou. 

Pětatřicetiletý Belgičan si musel začít hledat nové angažmá kvůli finančním problémům týmu CCC. Polská sestava pravděpodobně zanikne a Van Avermaet se po deseti letech rozloučí s Jimem Ochowiczem, ředitelem týmů CCC a BMC.

Kola BMC hrají malou roli i v přestupu Van Avermaeta do AG2R Citroen. Od příštího roku by francouzský tým měl závodit na strojích švýcarské značky, na kterých slavil své největší úspěchy a které prodává ve svém velkém obchodě Velo loft v belgickém Nazarethu.

„Jsem šťastný a motivovaný začít nové dobrodružství. Strávil jsem krasných deset let v organizaci Jima Ochowicze a teď jsem našel novou výzvu. Jsem rád, že mi Vincent Lavenu tolik věří a chci předvést to nejlepší a získat velká vítězství. Vyhlídka na spolupráci s mým kamarádem Oliverem Naesenem s cílem vyhrát klasiku je obzvláště vzrušující. Cíle mám stále stejné, chci vyhrát závody jako Kolem Flander nebo Paříž - Roubaix, etapy Tour de France a obléci a vézt žlutý dres co nejdéle," říká Greg Van Avermaet.   

Vincent Lavenu se vždy snažil uspět především v horách a v etapových závodech. S Romainem Bardetem se mu to dařilo, ale nyní rozšiřuje ambice i na jednorázové závody: „Je mi velkým potěšením oznámit příchod Grega Van Avermaeta a Michaela Schära. Greg je velký šampion, který je neuvěřitelně spolehlivý. Jeho zkušenost, přísnost a tvrdá práce jsou pro náš projekt důležité. Bude příkladem pro všechny naše mladé závodníky. Jeho spolupráce s Oliverem Naesenem, se kterým často trénuje, bude další výhodou."

„Michael je jedním z nejlepších domestiků na světě. Bude neocenitelný při ochraně našich lídrů, ať už v etapových závodech nebo na klasikách. Je také velmi dobrý v časovce."

Bardet na odchodu  

Bez Bardeta bude AG2R úplně jiným týmem. Francouz hledal po několika neúspěšných pokusech na Tour de France novou motivaci a cíl. A doufá, že se vrátí do své nejlepší formy v dresu Sunwebu: Když jsem zvažoval možnosti, bylo pro mě velmi důležité najít tým, který je progresivní, používá nejmodernější technologie a chtěl jsem tým s jasnou vizí a aby byl členem MPCC. V Sunwebu budu mít příležitost začít bez jasných cílů a závodů, na které se musím zaměřit. Místo toho se soustředíme na základy, tvrdou práci a odhodlání zlepšit se jako sportovec. Až potom se podíváme na závodní program a cíle. Příležitost přestoupit přichází v pravý čas a těším se na spolupráci s týmem a všemi nadějnými závodníky. Taky chci poděkovat týmu AG2R La Mondiale, který mi pomohl stát se tím, kým jsem. Budu na to vždy vzpomínat." 

Iwan Spekenbrink, ředitel Sunwebu, vede tým přísným způsobem, který ne každému vyhovuje a závodníci z německého celku často odcházejí ještě před uplynutím smlouvy. Porozumění mezi ním a Bardetem bude pro budoucnost týmu důležitá. 

„Jsme velmi rádi, že se Romain připojí k týmu. Je to skvělý závodník, který má spoustu všestranných kvalit a velmi dobrých výsledků. Během vyjednávání se ukázalo, že je odhodlán plně využít svůj potenciál. Doplní náš tým na různých závodech. V první části sezóny se zaměříme na klasiky. V dalším bloku závodů se rozhodneme, na jakou Grand Tour pojede a jaké bude mít cíle," vysvětluje Spekenbrink.