Chaotický průběh posledního závodu před monumentem Kolem Flander byl plný překvapení. Nedařilo se favoritům Mathieu van der Poelovi (Alpecin - Fenix) a Julianu Alaphilippovi (Deceuninck - Quick-Step) a celý Deceuninck - Quick-Step tahal za kratší konec provazu. Vysoké teploty mnoha jezdcům nesvědčily, 20 a více stupňů nebývá v Belgii v březnu zrovna často. Žádný tým neměl převahu, čehož využil Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers).

Nizozemský tempař zaútočil 52 kilometry před cílem v úseku Berg ten Houte a z rozpadajících se skupin pronásledovatelů nebyl nikdo schopný se k němu přidat. Van Baarle si nastavil vlastní vysoké tempo a koncentrovaně najížděl vteřiny na soupeře za sebou.

Vliv na vývoj závodu měly také pády, ty zastavily například Mattea Trentina (UAE Emirates), Eliu Vivianiho (Cofidis), Toma Pidcocka (Ineos Grenadiers) a zdrželi se i jezdci Deceuninck - Quick-Step. Alaphilippe se po útoku Van Baarleho ocitl až ve čtvrté skupině. Van der Poel odpadl ze skupiny pronásledovatelů už 35 kilometrů před cílem, v hellingu Knokteberg.

Mezitím se za Van Baarlem vytvořila menší skupina, ve které byl aktivní především Greg Van Avermaet (AG2R Citroen). Ve skupině byli také Jasper Stuyven (Trek - Segafredo), Christophe Laporte (Cofidis), Victor Campenaerts (Qhubeka Assos), Florian Sénéchal (Deceuninck - Quick-Step), Rui Oliveira (UAE Emirates), Luke Durbridge (BikeExchange) a překvapivě i Warren Barguil (Arkéa Samsic).

Van Avermaetova skupina ztrácela kolem 30 sekund a i když se dokázala v některých úsecích přiblížit, spolupráce zde byla hodně špatná. Velký vliv na to měl Campenaerts, který odmítal střídat a rozvíjel tempo skupiny a odvolával se na Giacoma Nizzola (Qhubeka Assos) v další skupině. Závodníci proto moc nestřídali, spíše si nastupovali, především Van Avermaet.

To nahrávalo Van Baarlemu, který jel stále velmi rychle a dojel si pro své první vítězství na Dwars door Vlaanderen. Skupina pronásledovatelů byla těsně před cílem dostižena největší skupinou, díky práci týmu Alpecin - Fenix. Pouze Laporte vydržel v úniku před sprintery a dojel si pro druhé místo. Ve spurtu byl nejrychlejší Tim Merlier (Alpecin - Fenix). Čtvrtý skončil Yves Lampaert (Deceuninck - Quick-Step) a pátý Tosh Van Der Sande (Lotto Soudal). 

"Dnes jsem se cítil dobře," říká 28letý Nizozemec. "Řekl jsem Ethanovi Hayterovi, aby rozjel tempo a ve stoupání Berg ten Houte zrychloval. Pak jsem za to vzal a byl jsem sám. Vlastně jsem doufal, že se ke mně někdo přidá. To se nestalo a pokračoval jsem v jízdě, dokud mě nedojede skupina. Nikdo nepřijel. Pak už jsem myslel jen na posledních třicet kilometrů, prostě jsem jel. Jsem rád, že jsem to zvládl." 

"Myslím, že minulý víkend jsem ukázal, že jsem v dobré kondici a že ta dobrá umístění z posledních let nebyla náhodná. Toto je jen potvrzení, že jsem na správné cestě,“ dodává Van Baarle, který skončil sedmý na E3 a osmý na Gent - Wevelgem.