Obecně jsou za největší favority považováni Belgičané, díky lídrům Woutu van Aertovi a Remce Evenepoelovi, ale Nizozemci jim rozhodně šlapou na paty. Koos Moerenhout, trenér národního týmu, vybral tuto osmičku cyklistů: Mathieu van der Poel, Dylan van Baarle, Bauke Mollema, Daan Hoole, Pascal Eenkhoorn, Wout Poels, Jan Maas a Taco van der Hoorn. Mistr Evropy Fabio Jakobsen ve výběru chybí, trať je na něj příliš selektivní.

Ve výběru jsou hned čtyři vítězové monumentálních klasik, Van der Poel, Van Baarle, Mollema a Poels mají na kontě velké vítězství na minimálně jedné z pěti největších klasik. "Vybrat tým pro mistrovství světa v Austrálii, které se koná tak brzy po Vueltě byl docela hlavolam. Jsem však přesvědčen, že do boje o světový titul pojedeme s vyrovnaným a silným týmem a můžeme se prosadit," říká Moerenhout.

Van Baarle obhajuje loňskou stříbrnou medaili, ale jedničkou týmu je podle Moerenhouta spíš Van der Poel: "Mathieu je naším hrotem, ale určitě chceme využít sílu celého týmu. Pokud se dá trať světového šampionátu srovnávat s klasikami, je to mix závodů Kolem Flander, Amstel Gold Race a Lutych - Bastogne - Lutych. Máme vyvážený tým, který může být konkurenceschopný všude. V posledních letech bylo tempo na mistrovství světa často vysoké a v kombinaci s převýšením kolem čtyř tisíc metrů bude tento šampionát opět bojem o přežití, zejména po překročení hranice dvou set kilometrů. Závěrečné stoupání krátce před cílem vybízí k útokům. Jsem rád, že se nám podařilo sestavit tým, se kterým bychom měli být schopni bojovat o vítězství. Jsme sebevědomí a ambiciózní."

Van der Poel se po úspěšné jarní sezóně, během které vyhrál Kolem Flander a přidal také etapové vítězství na Giro d'Italia, nedokázal prosadit na Tour de France a zcela vyčerpaný vzdal. Později přiznal, že po náročném Giru si nestihl odpočinout a začal s vysokohorskou přípravou příliš brzo. Ve zbytku sezóny se připravuje už jen na světový šampionát. Juniorský mistr světa z roku 2014 udělal mezi profesionály nejlepší výsledek loni, když skončil osmý. V roce 2019 se v anglickém Harrogate dlouho držel ve vedoucí skupině, ale v zimě a dešti mu v dlouhém závodě došly síly před rozhodujícími okamžiky. Na silničních šampionátech se mu moc nedaří, letos to chce změnit. Především kvůli přípravě na silniční závod pojede také smíšenou časovku společně s Hoolem a Mollemou. Nizozemsko je favoritem této mladé disciplíny, zejména díky převaze Nizozemek mezi ženami. Pojedou Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten a Riejanne Markus.

Nizozemský mistr Mollema a mladý Hoole jsou nominování také na individuální časovku. Moerenhout se musí obejít bez Toma Dumoulina, který nedávno ukončil kariéru. "Ale Daan Hoole už v mládežnických kategoriích ukázal, že může dosáhnout vysoké úrovně, a teď bude soupeřit s nejlepšími na světě. Bauke Mollema byl vždy dobrým časovkářem, ale letos udělal velký pokrok. Jsem zvědavý na jeho výkony na mistrovství světa. Takže i v časovce máme ambice."