Tradiční rivalové mají za sebou i zcela odlišné zážitky z domácích šampionátů. Zatímco Wout van Aert získal belgický titul, Mathieu van der Poel byl přečíslen týmem Jumbo - Visma, nezapojil se do souboje o titul a nizozemský šampionát radši vzdal.

Očekávalo se přitom něco úplně jiného. Mathieu van der Poel zazářil na Okolo Švýcarska, kde vyhrál dvě etapy a měl by být v ideální kondici. První dvě zvlněné etapy Tour de France v Bretani mu nejspíš budou vyhovovat. Cílem je vyhrát etapu a případně se obléknout do žlutého dresu.

Wout van Aert má trochu jiné plány. Cílem je především ochránit Primože Rogliče na větru, na rovinách a v hektických a nebezpečných dojezdech. Do spurterských soubojů v rychlých dojezdech se pouštět nechce a o zelený dres pro vítěze bodovací soutěže usilovat nebude. Ale v klasikářských etapách a těžších dojezdech bojovat bude.

Van Aertovu přípravu na Tour de France ovlivnila operace slepého střeva. Belgičan byl proto s kondicí trochu pozadu oproti původnímu plánu a vynechal přípravné etapové závody. Jel pouze belgický šampionát. "Ještě na tom nejsem tak, jak bych asi měl, ale cítím se dobře. Jsem připraven závodit," řekl před domácím mistrovstvím, kde ve spurtu uprchlíků porazil Eduarda Thuense ve fotofiniši a rychle tím popřel svá vlastní slova. 

"Musím být trochu trpělivý. Na hromadné dojezdy se nechystám, ostatní sprinteři na tom jsou lépe. Větší šanci mám v těžších dojezdech. A nebudu schopný pomáhat v kopcích jako minulý rok, protože mám hodně dalších cílů po Tour," říká Van Aert v rozhovoru pro Sporzu a naznačuje, že Olympijské hry budou pro něj důležité. "Moje úkoly jsou především ve větrných etapách a složitých dojezdech. O zelený dres nepojedu, protože kvůli němu musíte jet každý den na plný plyn. Není snadné ho vyhrát."

O vítězství chce jet v obou časovkách v 5. a 20. etapě Tour: "Časovky mám v kalendáři zvýrazněny. Mám za sebou kompletní přípravu na časovky, také kvůli Tokiu. Doufám, že budu na odpovídající úrovni, ale pokud se do formy dostanu až na konci Tour, budu taky spokojený."

Van der Poel také myslí na Olympiádu

Ani Mathieu van der Poel se o zelený trikot nezajímá. Ale z jiného důvodu. Tour de France možná vůbec nedokončí a důležitý pro něj bude spíše začátek Tour. Stačí mu vyhrát etapu, to je hlavním cílem. "1. a 2. etapa jsou pro nás nesmírně důležité. Oba dojezdy by Van der Poelovi měly vyhovovat," říká Christoph Roodhooft, manažer sestavy Alpecin - Fenix.

Žlutý dres je vedlejším cílem: "Není to tak důležité jako zlata na Olympijských hrách nebo na mistrovství světa v cyklokrosu. Na silnici je to jiné, nejde tolik plánovat. Uvidíme, co nás čeká v prvním týdnu. První den odpočinku se rozmyslíme, jak budeme pokračovat. Koneckonců, kombinace Tour - Tokio je velmi obtížná. Ale závody vždy dostanou Mathieuho do dobré kondice. Předpokládám, že to tak bude i teď. Když kvůli okolnostem musíme kombinovat Tour a Hry, chceme oba závody objet na nejvyšší možné úrovni.“

Ale belgický celek chce při svém debutu na Tour de France uspět nejen s Van der Poelem: "3. a 4. etapa jsou pro rychlé závodníky jako jsou Jasper Philipsen a Tim Merlier. Ale jak přistoupíme ke 3. a 4. etapě, bude záviset na tom, jak proběhnou první dvě etapy. A mimochodem, dojezdy 3. a 4. etapy jsou odlišné. Jeden lépe vyhovuje Merlierovi a etapa do Fougères je spíš pro Philipsena," zmiňuje Roodhooft pro Sporzu.

Philipsen už má s Tour zkušenosti, ale nedávno se zranil a nebylo zcela jisté, že se na start Tour postaví. Nakonec v nominaci nechybí, stejně jako český cyklista Petr Vakoč: „Uvidíme, jak se Jasperovo zranění kolena vyvine. Tour pojede, ale je to zranění, které vyžaduje opatrnost. Na kole jezdí, ale závodění je jiné. Merlier chce vyhrát etapu a dokončit Tour. Giro bylo pro něj testem, ale přesto musí být trochu opatrný."