Na Mathieu van der Poela se těší celý svět silniční cyklistiky a na první klasiky se těší ještě víc. Prvním závodem Van der Poelovy nové sezóny byl etapák Kolem Algarve. Zde pomáhal svým týmovým kolegům a především trénoval na klasiky. Už před tartem závodu prohlašoval, že v Portugalsku se bude jen rozjíždět. 

Byl to přípravný závod, něco, co jsem potřeboval pro věci nadcházející,“ vysvětluje Van der Poel. Neměl jsem ambice, chtěl jsem jen najet kilometry." Ale i když byl po cyklokrosové sezóně, po odpočinku a dovolené na horách, nevedl si vůbec špatně. Ve stoupání Alto da Fóia dlouho visel s nejlepšími závodníky. Klasikářský konkurent Greg Van Avermaet sice vydržel víc, ale Nizozemec byl spokojený. Ve čtvrtek jsem překvapil, zůstal jsem s nimi dlouho. A v sobotu bylo to cílové soupání příliš strmé, zmínil i dojezd čtvrté etapy na Malhao. „Už na začátku jsem si uvědomil, že se neudržím. Když jsou v první desítce jen vrchaři, je jasné, jaký dojezd to byl. Nebyl jsem zklamaný, na takové stoupání jsem moc těžký, i kdybych byl v nejlepší kondici, tak bych neuspěl. 

Po lyžařské dovolené jsem trénoval jeden týden, v tom případě jsme nemohl být nejlepší. A ani jsem nemusel být. Byl to jen přípravný závod, abych se dostal do formy, dodává. Van der Poel čelil otázkám na kondici z logického důvodu. Loni vyhrál aspoň jednu etapu na všech čtyřech etapových závodech, do kterých nastoupil. Předloni jsel dva etapáky a získal v nich celkem čtyři vítězství. Po dvou letech se poprvé stalo, že nic nevyhrál. 

MVDP na trati loňského ročníku Kolem Flander

Jenže Van der Poel si nemyslí, že by na dobrou formu musel čekat dlouho. Už tuto sobotu plánuje útočit na vítězství na Omloop Het Nieuwsblad. Týden může udělat velký rozdíl. Algarve mě potěšilo, šlo to lépe, než jsem očekával. Tento týden mě už toho moc nečeká, nejdříve je potřeba si odpočinout, poté snad objedu jeden dlouhý trénink a zbytek týdne před závodem už se budu jen udržovat. V sobotu budu připraven. Projíždku trasy neplánuji, podle předpovědi počasí to bude lepší, naráží na očekávané tvrdé podmínky na startu Omloopu. Podle předpovědi bude jen pár stupňů nad nulou a déšť.

Van der Poel se v Algarve cíleně připravoval na dlouhý závod. Po sobotní etapě jel ještě 30 kilometrů na hotel v Albufeiře, aby objel přes 200 kilometrů. Omloop měří 201 kilometr a nepatří mezi dlouhé klasiky, ale na konci února to bude hodně težký test výkonnosti.  

Pro pětadvacetiletého Nizozemce to bude úplně první start na Omloopu v kariéře. A ne každému nrový závod sedí. Například Tom Boonen vyhrál snad všechno, co vede po kostkách, kromě Omloopu. Čtyřikrát stál na pódiu, ale vítězství nemá. Van der Poel patří k favoritům, protože je výjimečně talentovaný, ale bude se muset popasovat s těžkou konkurencí. Ve velmi dobré kondici je Greg Van Avermaet, Deceuninck - Quick-Step bude opět útočit ve více lidech a připraveni jsou i další závodníci a outsideři.