Něco podobného svět cyklistiky snad ještě neviděl. V posledních 150 kilometrech závodu nástup střídal nástup a ani na chvíli si závodníci neodpočinuli. Do jednoho článku se nevejde vše, co se na skotských silnicích a v centru Glasgow stalo. Závod začal v Edinburghu a do dlouhého úniku se zapojil také český reprezentant Petr Kelemen. A bylo to velmi dobré rozhodnutí, v úniku vydržel téměř 200 kilometrů.

V úvodních 120 kilometrech, před příjezdem do Glasgow, získala Kelemenova skupina náskok okolo 9 minut, ale závod byl na téměř hodinu přerušen demonstranty. Když policie a pořadatelé uvolnili silnici, vedoucí skupině ponechali pouze něco málo přes 6 minut náskoku. Přesto to uprchlíci dotáhli daleko, ačkoliv se za nimi rozpoutalo peklo už při vjezdu do největšího skotského města. 

Týmy bojovaly o pozice před nájezdem na cílový okruh. Po novém odstartování závodu zaspali Nizozemci s Mathieum van der Poelem. V pelotonu to rozjeli Belgičané, Australané a další země a Nizozemci si museli hlavní pole dojíždět. V ulicích Glasgow za to vzali Dánové a peloton natáhli. Poté už se závodilo na plný plyn. Aktivní byli Italové, Francouzi, Dánové, Belgičané a další mimořádně silné země. 

Opakovaně útočil Mads Pedersen, jeden z největších favoritů závodu, na téměř každý nástup reagoval Tadej Pogačar, zatímco Van der Poel si hlídal především Wouta van Aerta a Belgičané se snažili využít kolektivní síly. Favorité se kontrolovali navzájem, nikomu se nedařilo vytvořit větší náskok. Někteří favorité navíc měli na technickém okruhu hodně smůly, například Christopha Laporteho zradilo řazení, musel měnit kolo a už se dopředu nevrátil, ani s pomocí Juliana Alahilippa.

První slibný únik nevyšel 

Většina uprchlíků včetně Kelemena byla dostižena 75 km před cílem. Vpředu zůstali pouze Američan Kevin Vermaerke a Australan Matthew Dinham. Tyto dva si dojela skupina největších favoritů, kterou vytvořil Van der Poel útokem ve stoupání Gibson Street. Udrželi se ho pouze Van Aert, Pogačar, Pedersen a Alberto Bettiol. Skupina sice spolupracovala, ale nikomu se nechtělo utrácet moc sil, zatímco ve druhé skupině se Francouz Benoit Cosnefroy obětoval pro Valentina Madouase a pomohl i dalším členům skupiny, včetně obhájce titulu Remca Evenepoela a první zajímavý únik závodu zlikvidoval. 

Bettiol vyhlížel duhu 

Evenepoelovi se ve všech zatáčkách a krátkých kopcích moc nelíbilo. Často zůstával v zadní části skupiny, přesto se několikrát pokusil o útok. Ani jeden mu nevyšel, soupeři se na něj zaměřili. A nepomohly mu ani přeháňky, které závodníky v zatáčkách ještě víc zpomalovaly. Peloton se postupně zmenšoval, 60 km před cílem se v něm drželo pouze 26 jezdců. Převahu měli Belgičané, aktivní byli Dánové, ale velmi chytře závodili také Italové. 53 km před cílem se zvedl Bettiol a nikdo jeho nástup nepokryl.

Bývalý vítěz Kolem Flander věděl, že teď nesmí spekulovat a vytvořil si náskok až okolo 40 sekund. Jenže 40 km před cílem se po dalších nástupech vytvořila čtveřice nejlepších s Van der Poelem, Van Aertem, Pogačarem a Pedersenem. A italského klasikáře rychle sjížděli. Evenepoel se vpředu neudržel a dokonce zanedlouho odpadl i z druhé skupiny a jeho naděje na obhajobu světového titulu se rozpustily.

Utržené Boa kolečko Van der Poela nezastavilo

22 km před cílem byl Bettiol dostižen v prudkém stoupání, když se kolem něj prohnal útočící Van der Poel. Mistr světa v cyklokrosu byl neuvěřitelně dynamický a zlomil dokonce i Van Aerta. Na vrcholu stoupání měl malý náskok, který však rychle narůstal, 16 km před cílem měl už půl minuty před trojicí pronásledovatelů, když v tom mu pravotočivé zatáčce podklouzlo přední kolo a šel k zemi. 

Van der Poel měl štěstí v neštěstí, protože si nijak nepoškodil kolo a nemusel čekat na náhradní. V tom případě by totiž o svůj náskok a šanci na titul nejspíš přišel, protože doprovodné auto hned za sebou ještě neměl. Utrhl si však utahovací kolečko na pravé tretře. Při průjezdu do posledního okruhu volně visící kolečko Boa utrhl a pokračoval v navyšování náskoku. Soupeři za ním nevěděli, že spadl, ale i kdyby to věděli, nic by s Van der Poelem nedokázali udělat. Nizozemec byl neporazitelný a do cíle dorazil s náskokem 1:37.

Bylo zřejmé, že Pogačar už čerpá z posledních zbytků energie, sice se ve stoupáních snažil oba těžší soupeře utrhnout, ale marně. Naopak Van Aert se Slovince a Dána zbavil v posledním stoupání Montrose Street a malý odstup udržel až do cíle. Pogačar se schovával za Pedersenem, který začal spurtovat až příliš brzo a druhý muž Tour de France Dána těsně před páskou předjel. 

Kelemen dokončil po heroickém výkonu na 24. místě, Michael Boroš skončil 37. a Adam Ťoupalík 42. Mathias Vacek nedokončil.