Van der Poel má za sebou fantastické dva týdny. Po smolné zimě, kdy kvůli zranění zad musel vynechat celou cyklokrosovou sezónu a nemohl obhajovat titul mistra světa, se vrátil na silniční kolo a ukázal světu, že v současnosti není nikdo lepším klasikářem. Na Milán - Sanremo mu vítězství uteklo jen těsně, na Kolem Flander už to zvládl. Během čtyř účastí na belgické klasice si připsal jednou čtvrté, jednou druhé a dvě první místa.

„Nebyl jsem si jistý ani účastí na jednorázových klasikách a teď po Dwars door Vlaanderen vyhrávám i Ronde,“ řekl v cíli viditelně spokojený Van der Poel. Ale také přiznal, že cesta k triumfu byla extrémně těžká. Stál v ní totiž Tadej Pogačar a nizozemskému cyklistovi hodně zatápěl ve strmých stoupáních. „Zejména na Kwaremontu a Paterbergu jel Tadej do kopce opravdu rychle. Na Paterbergu jsem byl na pokraji sil a málem jsem odpadl. Nemyslím si, že bych se někdy musel tak moc zmáčknout. Ale věděl jsem, že se přes to musím dostat a že si pak budu moci odpočinout před sprintem.“

Sprinterský dojezd vedoucí dvojice se proměnil ve spurt čtveřice a Pogačar v něm pokaziI vše, co mohl. Ale Van der Poel si počínal zkušeněji. Když viděl, že Pogačar už nechce střídat a chce zůstat na druhé pozici, zpomalil tak moc, že Pogačar už neměl výhodu závětří. Ale když se do toho zapojili i Velantin Madouas a Dylan van Baarle, musel okamžitě reagovat a naštěstí měl stále dost sil a dobrý nástup v nohách. Van Baarleho udržel za sebou a zvítězil.

„Výhodou pro mě bylo i to, že už jsem tu několikrát sprintoval o vítězství. Myslím, že Pogačar byl asi nejlepším mužem závodu. Určitě bych mu přál stupně vítězů a dokonce i vítězství. Ale jsem nesmírně šťastný, že mi to vyšlo. Tvrdě jsem na tom pracoval,“ dodal Van der Poel. 

Dylan van Baarle byl blízko největšímu vítězství kariéry, ale na Van der Poela nakonec nestačil. Svému krajanovi hned za cílem pogratuloval. „Po tom všem, čím si v zimě prošel, je opravdu fenomenální. Jsem za něj rád, ale příště bych ho chtěl porazit,“ smál se.

Nadšený byl také Van der Poelův týmový kolega Gianni Vermeersch: „Po všech těch problémech, které měl, na sobě tvrdě pracoval, aby se dostal až sem. Už předchozí závody byly slibné, ale dnešní Flandry byla velkým cílem. Myslím, že chtěl ve sprintu napravit dojem po loňském roce. Nevím, jak to probíhali, ale myslím, že to zahrál perfektně.“