Nová disciplína si zachovává ještě zábavnou svěžest, ale už přituhuje v kvalitě a prestiži. A touží poměřit špičkové silničáře s možná vyšší výkonností, ale i terénáře, a to především cyklokrosaře, možná i bikery, kteří se lépe vyznají v technických nástrahách. Ještě do neděle by snad podle místních předpovědí mělo vydržet počasí, možná spadne pár kapek, ale husté deště se očekávají až od začátku příštího týdne. 

Další víkend se jede ještě mistrovství Evropy na gravelu v italském Asiagu, horském středisku, kde se konala i Tour de Ski. „Gravel vzešel zespodu, ze zájmu cyklistického komunity, teprve pak přišla špička, nyní rostou prodeje speciálních kol. Všichni se tady mohou potkat, užít si zábavy, ale i vyhrát. Jsme někde mezi silniční a horskou cyklistikou, uplatní se všestranní cyklisté. Proto mu chceme věnovat více pozornosti, i proto jsme třeba letos o něco posunuli start cyklokrosové sezony,“ říká Tomas Van Den Spiegel z Flanders Classics, pořadatele mnoha velkých cyklistických závodů i sérií.

SI202310110060_hires_jpeg_24bit_rgb.jpg

Kdo se tedy objeví nyní? Mathieu van der Poel minulý týden nedokázal čelit Tadeji Pogačarovi na silnici. Dokáže to v neděli na 182 km někdo proti němu na prašných/blátivých cestách a dlažbě z Halle do Lovaně? To se teprve uvidí. Van der Poel získal v gravelové premiéře před dvěma lety bronz, v posledních dnech hlásil (a měl) skvělou formu, letos už získal titul mistra světa v cyklokrosu v Táboře. Vynechal jen horské kolo… Každopádně Matej Mohorič teď bude i po nedávném nepříjemném pádu hájit duhový dres, loňské vítězství považuje za nejkrásnější ve své kariéře a v Curychu minulou neděli nejel. 

Nechybí ani první mistr světa Gianni Vermeersch a jeho jmenovec Florian, loni druhý. Vysoko myslí Stuyven, který si tady vyjel i belgický titul. Dále jdou do boje jeho krajani Tiesj Benoot, Quinten Hermans, Tim Merlier či cyklokrosaři Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout a Toon Aerts. A počítejme i s Petrem Vakočem, však získal letošní vítězství v celé světové gravelové sérii. Přitom ještě chybí Wout van Aert, který dnes poprvé vyjel na kole po zranění z Vuelty.

lotte.jpg

Mezi ženami se na sobotu a 135 km chystá domácí dvojnásobná královna silnice Lotte Kopecky, která bude chtít získat letošní double, přestože v terénu toho za sebou tolik nemá. Proti ní čerstvá mistryně světa do 23 let na silnici (už v únoru i v cyklokrosu), loni vítězka světového poháru horských kol, tudíž taktéž všestranná Puck Pieterse, loňská cyklokrosová jednička Fem van Empel, anebo legendární Marianne Vos. Dále třeba další cyklokrosařky Lucinda Brand, Kata Blanka Vas, Silvia Persico či Shirin van Anrooij. Jen obhájkyně prvenství Kasia Niewiadoma se na poslední chvíli odhlásila. Stejně jako Pauline Férrand-Prévot, první mistryně světa z Benátska 2021, která se chystá znovu naplno na silnici.

O kompletní české sestavě jsme psali už dříve. Pole rozšíří i početné ekipy „neprofíků“ – označení amatéři vůči nim zní až hanlivě – všech věkových kategorií.   

Průběh můžete sledovat na platformách Eurosportu/HBO Max.