Nizozemský klasikář měl na letošní rok naplánovanou zlatou olympijskou medaili na horských kolech a vítězství v monumentálních klasikách, ale vše je odloženo a tak si musel závodní program skládat od základu.

Snaha dostat se na poslední chvíli na Tour de France nevyšla, takže se Van der Poel musí obejít bez třítýdeního závodu. Ve zkrácené sezóně je to nepříjemné, příprava na dlážděné klasiky nebude ideální, závodníci, kteří objedou Tour, budou mít výhodu. 

Společnost RCS sport, která organizuje všechny největší italské závody, pozvala Van der Poelův tým Alpecin - Fenix na všechny své akce. A sám Van der Poel je plánuje všechny absolvovat. Takže ho uvidíme už 1. srpna na startu Strade Bianche, které je pro něj jedním z vrcholů sezóny. Van der Poel Strade Bianche ještě nikdy nejel, přesto patří k favoritům. Také Julian Alaphilippe jel loni poprvé a hned zvítězil, takže vítězství nepochybně možné je. 

Aby byl před toskánským závodem v dobré formě, objede rumunský etapák Sibiu Cycling Tour. Ten začíná 23. července a končí 26. července a kromě Alpecinu - Fenix budou na startu WorldTour sestavy BORA - hansgrohe a Israel Start-Up Nation a také český Elkov - Kasper. V Sibiu většinou vítězí vynikající vrchaři, těžké horské etapy je favorizují, před třemi lety zde vyhrál Egan Bernal, po něm uspěli Iván Sosa a Kevin Rivera a Van der Poel proto k favoritům nepatří.

Závod Sibiu Cycling Tour byl kvůli koronaviru přesunut ze začátku července na konec července, ale v posledních dnech se nákaza v Rumunsku opět šíří a tak není jisté, zda se závod opravdu bude konat a zda sem budou moci přijet jezdci ze všech přihlášených zemí.

Po Sibiu a Strade Bianche zůstane cyklokrosový mistr světa v Itálii. Čekají ho klasiky Milán - Turín (5. srpna), Milán - Sanremo (8. srpna), Gran Piemonte (12. srpna) a také Kolem Lombardie (15. srpna). Monumenty Milán - Sanremo a Kolem Lombardie ještě nikdy nejel a jsou jedním z významných cílů sezóny. 

V září na Van der Poel čeká etapový závod Tirreno - Adriatico, poté možná jediný světový pohár na horských kolech ve francouzském Les Gets, ale i ten je hodně nejistý. Pro Nizozemce mají silniční závody jasnou přednost, nepojede ani Mistrovství světa. Ve zkrácené sezóně není možné efektivně měnit disciplíny.  

Následovat budou severské klasiky. Nejdříve Valonský šíp, poté Lutych - Bastogne - Lutych, Amstel Gold Race (domácímu závodu, kde obhajuje vítězství, dává přednost před belgickou klasikou Gent - Wevelgem), Kolem Flander a nakonec samozřejmě Paříž - Roubaix. 

Van der Poel stihne během zkrácené sezóny všech pět monumentálních klasik. Zatím objel jedinou, loni byl čtvrtý na Kolem Flander. Letos poprvé absolvuje Sanremo, Lombardii, Lutych a Roubaix. Na nedávném týmovém soustředění si Van der Poel se svými kolegy vyzkoušel tratě různých klasik. Objel úseky Paříž - Roubaix a Kolem Flander, zkusil i Gent - Wevelgem a ardenské klasiky.    

Plánovaný závodní program Mathieu van der Poela:

23. - 26. července: Sibiu Cycling Tour

1. srpna: Strade Bianche
5. srpna: Milán - Turín
8. srpna: Milán - Sanremo
12. srpna: Gran Piemonte
15. srpna: Kolem Lombardie

7. - 14. září: Tirreno - Adriatico
20. září: Les Gets (MTB)
30. září: Valonský šíp

4. října: Lutych - Bastogne - Lutych
10. října: Amstel Gold Race
18. října: Kolem Flander
25. října: Paříž - Roubaix