Van Eetvelt (Lotto Dstny) si počkal na závěrečné kilometry náročného stoupání a na jeho zrychlení v zvlněném konci etapy nedokázal nikdo zareagovat. Mladý Belgičan dynamicky unikl všem soupeřům a do cíle spurtoval, šlo mu totiž o každou sekundu. A vyplatilo se, skupinu nejnebezpečnějších soupeřů porazil o 22 sekund, připsal si dalším 10 sekund a bonusu a stal se celkovým vítězem. 

Druhý dojel a 6 sekund v cíli získal Pello Bilbao (Bahrain Victorious), smolařem závodu byl třetí v cíli Ben O´Connor (Decathlon AG2R La Mondiale). Sice dokázal ujet jezdcům UAE Emirates, ale Van Eetvelta neuhlídal a v součtu všech etap zaostal za Belgičanem o pouhé 2 sekundy. 

Ukázalo se, že jedním z klíčových momentů UAE Tour byl Van Eetveltův nenápadný únik v jedné z rovinatých etap, při kterém vyhrál dvě rychlostní prémie a získal celkem 6 bonusových sekund. Bez těchto bonifikací by konečné pořadí nevyhrál. 

Lídři UAE Emirates nestačili

Cílový výjezd na Jebel Hafett začal velmi překvapivě. Nejdříve odpadl Brandon McNulty, ale ve skupině se držel Jay Vine, lídr celkového pořadí. Jenže ne dlouho, Také Australan odpadl z početné skupiny a tempo nasadil tým Decathlon AG2R La Mondiale pro virtuálního lídra Bena O'Connora. 

O'Connor byl rázem největším favoritem na celkové vítězství, musel si však pohlídat spoustu soupeřů, protože jeho náskok nebyl nijak zvlášť velký. Pello Bilbao mu dával hodně zabrat, několikrát nastoupil a O'Connor měl problém reagovat na všechny útoky. Stále se však držel.

Výbušný nástup Van Eetvelta byl už příliš, a to nejenom pro lídra Decathlonu, nikdo z favoritů nedokázal zareagovat. Bývalý vítěz Závodu míru U23 ukázal, že na jaře má skvělou vrchařskou formu, utrhl krajana Van Wildera a s maximální nasazením si dojel pro etapové a i celkové vítězství. 

GHL4V5tW8AEQTwo.jpeg

Soupeři v závěru také dělali co mohli, O'Connor sprintoval do cíle za Bilbaem a to mu na konečné vítězství nestačilo. Těsná porážka zlomila, dlouho nechtěl vstát ze silnice. Musel si však dojít pro ocenění za druhé místo celkově. Van Eetvelt kromě červeného dresu převzal i vítězství v soutěži do 23 let, bodovací soutěž vyhrál Tim Merlier (Soudal Quick-Step).