O vítězi 196,5 km dlouhé klasiky se rozhodlo v závěrečných 40 kilometrech, v posledních dvou dlouhých okruzích, nejdříve ovšem bylo nutné sjet uprchlíky z nich nejsilnější byl domácí Walter Calzoni (Q36.5). Dvaadvacetiletého Itala dostihli 29 km před cílem Wilco Kelderman (Jumbo-Visma) a Warren Barguil (Arkéa Samsic) a společně vjeli do posledního okruhu závodu. 

Trojice na čele nedostala moc prostoru, situaci si pohlídaly týmy UAE Emirates a EF Education-EasyPost, zatímco jejich lídři čekali na poslední dvě stoupání a příležitosti k útoku. 13 km před cílem byla první skupina dostižena, ale Calzoni ještě nechtěl zpět do pelotonu, opět zaútočil a dokonce utrhl Rigoberta Urána (EF Education-EasyPost), který se ve stoupání pokusil o únik. 

Calzoniho snahu ukončil až nástup Aleksandra Vlasova (Bora-Hansgrohe), na který navázal vlastním útokem Tadej Pogačar (UAE Emirates). Slovinský mistr roztrhl vedoucí skupinu a vpředu se udrželo pouze osm jezdců, kromě Pogačara také Primož Roglič (Jumbo-Visma), Richard Carapaz (EF Education-EasyPost), Enric Mas (Movistar), Michael Woods (Israel-Premier Tech), Ilan Van Wilder (Soudal Quick-Step), Ben O'Connor (AG2R Citroen) a Filippo Zana (Jayco AlUla).   

Skupina však moc dlouho pohromadě nevydržela, protože v dalším stoupání za to vzal Van Wilder a na jeho pokus zareagoval jen O'Connor. Jenže Australan nestačil a k Belgičanovi se nedostal, zatímco největší favorité se dívali po sobě a nikomu se nechtělo stahovat.

Udělali zásadní chybu, protože Van Wilder zůstal vpředu sám a nemusel nad ničím spekulovat a taktizovat. Zatímco skupina pronásledovatelů samozřejmě nespolupracovala, všichni zde měli vlastní ambice, ale nikdo žádného domestika. Van Wilder byl navíc úžasně silný, v klidu překonal i poslední mírný výjezd a stále navyšoval svůj náskok.

1141619056.jpg

Do cíle dorazil sám, nikým neohrožován, s náskokem 16 sekund a oslavil své třetí profesionální vítězství. Ve skupině za ním na posledním kilometru zaútočil Carapaz a soupeřům ujel, ačkoliv se Pogačar snažil jeho nástup zachytit. Slovinec rozhodně není v tak dobré formě jako v předchozích dvou letech, protože nevyhrál ani spurt o třetí místo za osamoceným Carapazem. Třetí skončil Vlasov, čtvrtý Roglič a až pátý Pogačar.

Pro Van Wildera je vítězstvím jistým zadostiučiněním, protože vzhledem k možnému spojení týmů Jumbo-Visma a Soudal Quick-Step nemá v příštím roce jisté angažmá. "Jsou to těžké týdny. Tohle vítězství věnuji svým týmovým kolegům a personálu. Chci ukázat, že s tím nesouhlasíme a chceme pokračovat jako Soudal Quick-Step. Jsme dost silní a doufám, že budeme pokračovat," nebral si servítky třiadvacetiletý cyklista.