Vítěz včerejší etapy Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) si zopakoval vítězství ve třetí etapě z loňského roku. To ale šlo o profilově jinou etapu. „Věděl jsem, že musím odjet brzy, protože mi stále chybí výbušnost, abych dokázal odpovědět na tvrdé útoky ve finále. Cepeda samozřejmě hodně zapracoval, když se ke mně přidal, a tím jsem mohl ušetřit trochu sil. Na posledním kilometru jsem do toho dal všechno a mám z tohoto vítězství obrovskou radost. Tým odvedl úžasnou práci a musím jim moc poděkovat.“ 

"Po včerejším neúspěchu je toto vítězství o to sladší. Dnes jsme na začátku zvolili konzervativní přístup. V cílovém stoupání Matteo (Fabbro) a Patrick (Konrad) zvýšili tempo, protože jsme chtěli všechny unavit, abychom trochu otupili jejich výbušnost. Lenni znovu prokázal svůj závodní instinkt a zaútočil ve správnou chvíli, aby dokončil opravdové týmové úsilí. Také Aleks (Vlasov) byl opravdu silný. Takže perfektní tým, perfektní den a impozantní 1. a 2. místo,“ doplnil sportovní ředitel Christian Pömer. 

Karel Vacek dojel jako nejlepší z týmu Corratec na 40. místě s odstupem +8:08 min.

Dnes tedy na 153 km čekala spousta stoupání, které v součtu daly 4011 výškových metrů. Nejdůležitější se jevilo to poslední, jímž byla druhá 10 km dlouhá vrchařská prémie s 6,2 průměrnými % a vrcholem 15 km před cílem, kam se nejprve sjíždělo, aby posledních 5 km mělo mírně stoupavý charakter.

V průběhu stoupání na první VP odjelo 14 lidí. Osm z nich bylo z World týmů. Vesměs dobří vrchaři, což naznačovalo, že dnes by mohl být úspěšný den pro někoho z celodenního úniku. Bora tu měla Konrada, AG2R Boucharda, EF Carra a De Boda a Movistar čtyři borce! A ti také pobrali nejvíc bodů na prémii v pořadí 1. Pedrero, 2. Samitier a 4. Óscar Rodríguez. Pokud by vydrželi až do druhé VP, mohli svléknout Cepedu (EF) z trika nejlepšího vrchaře. Nejlépe postaveným v průběžné klasifikaci byl Torstein Traeen (Uno-X), který na 19. místě zaostával za Tao Hartem +5:02 min.

Při nájezdu do stoupání na druhou VP měli uprchlíci před pelotonem k dobru 4 minuty. Hned od úpatí se dali do práce borci Movistaru a postarali se o potrhání čelní skupiny. Posléze se vepředu ocitli tři jezdci: Mühlberger z Movistaru, Pellizzari z Bardiani a Traeen. Ale ani v pelotonu se nespalo. Čelo zpočátku opanovali jezdci Bora-hansgrohe a Bahrainu a šli do toho s velkým nasazením. Jenže poté se uklidnili a přenechali udávání tempa cyklistům Ineosu.

Nakonec to byl 19letý Pellizzari, který se zbavil svých dvou soupeřů a za obrovského nasazení si dojel sólově pro body na VP s náskokem 20 vteřin na své nejbližší pronásledovatele a 3,5 minuty na peloton. V následném sjezdu se Rakušan s Norem zase rychle k mladému Italovi připojili a s ohledem na ztrátu hlavní skupiny začínalo být zřejmé, že právě z této trojice by mohl vzejít etapový vítěz. 

A stalo se. Na kilometru si vlezl na čelo Rakušan Mühlberger, nijak zvlášť netaktizoval, evidentně si dost věřil, takže šel na hodně dlouhý spurt, který bez zvláštních potíží zvládl.

V průběžném pořadí nedošlo k žádným zásadnějším změnám. Před poslední etapou, která má velmi podobný profil jako ta dnešní, vede Tao Hart s náskokem, který by měl s pomocí týmu Ineos ubránit.