I dnešní, čtvrtá etapa "Prohlídky Rumunska" končila cílovým stoupáním. Ovšem ve srovnání se včerejší byla profilově snadnější. Zatímco včera na 155 km nastoupali cyklisté téměř 3200 výškových metrů, tak dnes na cestě ze Sibiu do Brašova na 187 km zhruba 2300 metrů. I závěrečný kopec měl jiný charakter než včerejší. Nejprve 5,3 km s 6,1 %, pak kilometrový sjezd a do cíle 2,7 km a 4,8 %.

Po včerejšku se vyselektovala sedmička cyklistů, kteří v průběžném pořadí časově odskočili od dalších závodníků. Dalo se předpokládat, že to budou právě oni, kdo dnes budou bojovat o etapový vavřín a dres pro vedoucího muže závodu. Mezi onou sedmičkou mělo pouze Androni Giocattoli dva cyklisty a bylo otázkou, zda tuto výhodu dokáží dnes zužitkovat.

Čeští cyklisté tu na soupeře nestačí. Nejlépe postaveným z Tufo Pardus Prostějov byl po včerejšku Polák Pszczolarski na 48. místě se ztrátou 16:27, nejlepším ze slovenského CAT Trenčín byl Jan Stöhr na 25. místě s odstupem 4:41 na vedoucího Tvetcova z amerického Wildlife. To byl také jediný český cyklista, který jakžtakž dosud obstál v konkurenčním soutěžení, jelikož druhý z CAT i našich cyklistů byl na 39. místě s mankem 14:49 Tomáš Kalojíros.

Podle předpokladů těžký závěr etapy rozčlenil startovní pole do mnoha skupinek a jednotlivců a o etapové prvenství jakož i průběžné vedení se utkali ti, kteří byli v popředí startovního pole po včerejší etapě s podobně obtížným závěrem.

Tentokrát se mohl nejvíc radovat domácí Emil Dima z Giotti Victoria. Češi opět zaznamenávali větší ztráty s výjimkou Jana Stöhra (CAT Trenčín), který na 24. místě zaostal jen 22 sekund za vítězem. Celkově mu patří stejná pozice, ovšem s mankem překračujícím 5 minut.

Mezi nejlepšími dnes vznikly vteřinové rozdíly a ty znamenaly, že do čela průběžné klasifikace se dostal Jakub Kaczmarek z HRE Mazowsze Serce Polski, 27letý Polák, který má za sebou tři roky v CCC v době, kdy byly Prokontinentálním týmem.

Sice nejtěžší etapy jsou už minulostí, ale ve zbývajících dvou se nějaké vteřiny získat dají, a vzhledem k tomu, že ještě 6. v pořadí ztrácí na Kaczmarka jen 13 sekund, jistého nic není.

Výkony a umístění Jana Stöhra jsou jediným drobným pozitivem, které tu čeští cyklisté z Tufo Pardus Prostějov a CAT Trenčín aktuálně zaznamenávají.