Závodit naplno se začalo až v posledním dlouhém stoupání Ganda, ale spousta věcí se děla už mnohem dříve. Klasika padajícího listí začala padajícím Remcem Evenepoelem (Soudal Quick-Step). Belgický mistr shodil z čela pelotonu několik jezdců včetně sebe, ale dopadl mnohem lépe, než Nizozemec Sjoerd Bax (UAE Emirates), který si zlomil stehenní kost. Pád poznamenal mimo jiné Enrica Mase (Movistar), druhého muže loňského ročníku a nakonec se ukázalo, že také Evenepoela, ačkoliv se brzo vrátil do hlavního pole.

F71Kq6EXwAArQ_J.jpeg

Většinu závodu udával tempo pelotonu tým Jumbo-Visma, Nizozemci věřili loučícímu se lídrovi Primoži Rogličovi a kontrolovali dlouhý únik. Mnohem nebezpečnější než muži v čelní skupině, byl irský mistr Ben Healy (EF Education-EasyPost), který zaútočil už 83 km před cílem. Healy si dojel všechny uprchlíky a udržel se na čele až do rozhodujícího stoupání Ganda. 

9 km dlouhý výjezd začínal 40 km před cílem a Healy zde měl k dobru už jen 33 sekund, které se rychle vypařily po útoku Adama Yatese. Tým UAE Emirates měl jasnou taktiku, vyslal anglického vrchaře do útoku, aby všichni důležití soupeři museli stahovat, zatímco Pogačar bude šetřit síly v závětří. Yatesův útok měl velký efekt, okamžitě totiž odpadl potlučený Evenepoel. Roglič musel sjíždět Adama Yatese a vytvořila se malá skupina deseti cyklistů.

Kromě Rogliče, Pogačara a Adam Yatese zde byli také Simon Yates (Jayco AlUla), Cjris Harper (Jayco AlUla), Aleksandr Vlasov (Bora-Hansgrohe), Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers), Michael Woods (Israel-Premier Tech), Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) a Andrea Bagioli (Soudal Quick-Step). 

Pogačar si ve výjezdu všímal jen Rogliče, svého největšího soupeře a Adam Yates měl volnost útočit. Pogačar tím donutil Rogliče stahovat a tomu už moc sil nezbývalo. Skupina se roztrhla a Roglič nebyl schopný doskočit dopředu. naopak Pogačar měl sil stále dost, zaútočil, dojel si do skupiny s týmovým kolegou a sám 33 km před cílem nastoupil. 

Překvapivý útok na začátku sjezdu Selvino 

Okamžitě získal malý náskok, ale dlouho sám nezůstal, zezadu totiž raketovou rychlostí přiletěl Vlasov. A dokázal s Pogačarem střídat. Jenže ani ostatní nebyli daleko a před vrcholem si Rusa a Slovince dojeli Simon Yates, Roglič, Rodríguez a Bagioli. Zdálo se, že o vítězi posledního monumentu sezóny se rozhodne až v krátkém cílovém stoupání Bergamo Alta, v historické čtvrti města Bergamo. Jenže Pogačar měl jiný plán.

Na začátku technického sjezdu totiž nenápadně odskočil soupeřům a pomaličku nabíral náskok. Do skupiny pronásledovatelů se vrátil Adam Yates a pro UAE Emirates bylo vše v nejlepším pořádku. Vpředu měli svého lídra a ve skupině mohl šetřit síly narušovat spolupráci jejich druhý lídr.

Pogačar jel ve sjezdu Selvino perfektně, v každé serpentině něco získal a když sjezd dokončil, měl 35 sekund k dobru. Do cíle už zbývalo jen 15 km a skupin za ním rozhodně nespolupracovala zrovna ideálně, takže Pogačar navyšoval náskok i na rovině. Navzdory křečím, kterému se mu zakously do obou nohou. Slovinec dostal občerstvení z doprovodného auta, uklidnil se a nechal skupinu přiblížit se.

F72IbpkX0AA3XGP-2.jpeg

Nespolupracovala ani druhá skupina pronásledovatelů tažená Evenepoelem. To vše hrálo Pogačarovi do karet a nazačátku cílového stoupání 4,5 km před cílem měl náskok 55 sekund. Bez problému zdolal strmý kopec, kde mu pomohli fanaticky fandící diváci u trati, včetně velkého fanklubu Thibauta Pinota, který se dnes v Lombardii loučil s profesionální kariérou.

Soupeři za ním útočili, ale také taktizovali, Pogačar tak měl spoustu času slavit své třetí vítězství na Lombardii za sebou a celkem už páté monumentální vítězství v životě. V tomto ohledu není nikdo z aktivních cyklistů lepší. Přesto má stále co zlepšovat, Coppi vyhrál Lombardii celkem pětkrát a dokonce čtyřikrát v řadě a Binda čtyřikrát. Už teď se ovšem vyrovnal v počtu vítězství takovým legendám, jako jsou Gino Bartali, Sean Kelly a Hénri Pelissier.

F72MWBqXoAAloGY.jpeg

Pronásledovatelé se sjeli do šestičlenné skupiny a spurtovali o druhé místo v cíli. Byl to hodně unavený sprint, Roglič rozjel vysoké tempo v sedle a dostal se před něj pouze Bagioli. Roglič skončil třetí, Vlasov čtvrtý, Simon Yates pátý, Adam Yates šestý a Rodríguez sedmý. Carapaz dojel osamoceně na osmé příčce a Evenepoel si dojel ve spurtu další skupiny pro deváté místo a desítku uzavřel Andreas Kron (Lotto Dstny).