Ťoupalík zaútočil v posledním ze závěrečných čtyř okruhů ve Šternberku a do cíle dojel sám. Peloton byl rozdrobený na jednotlivce a malé skupiny, druhý Zwiehoff ztratil 4 sekundy a třetí Lipowitz 6 sekund. Dvaadvacetiletý Němec to měl v poslední etapě usnadněné, protože průběžně druhý Johannes Staune-Mittet (Jumbo-Visma), vítěz královské etapy, přes noc onemocněl a ze závodu musel odstoupit.

Lipowitz byl však hodně silný a o žlutý trikot nemusel mít žádnou starost. V součtu všech čtyř etap porazil týmového kolegu z celku Bora-Hansgrohe Bena Zwiehoffa rozdílem 2:20 a třetího Jakuba Otrubu o 2:44. Český cyklista dosáhl dalšího vynikajícího výsledku na mezinárodní úrovni po svém letošním přestupu do ATT Investments. 

Poslední etapa Czech Tour začínala v Šumperku a v první polovině najela do hor. V dlouhém úniku se objevili pouze čtyři závodníci - Niccolo Bonifazio (Intermarché-Circus-Wanty), Toby Perry (EF Education-EasyPost), Stian Fredheim (Uno-X) a Arthur Kluckers (Tudor), kteří unikli až za třemi úvodními vrchařskými prémiemi a byli dostiženi ve Šternberku, na technickém okruhu s prudkým 900metrovým stoupáním. 

Ťoupalík si počkal na poslední kilometr 

Lipowitz rozhodně neměl v plánu se pouze bránit a proto v předposledním okruhu, ve strmém výjezdu zaútočil a udrželi se ho pouze týmový kolega Zwiehoff a dále Švéd Jacob Ericsson (Tudor) a starší z bratrů Ťoupalíků. Klasikáři týmu Elkov Kasper cílový okruh vyhovoval a počkal si na svou příležitost. Ta přišla v posledním kilometru závodu, kde dokázal ujet oběma soupeřům z WorldTour týmu Bora-Hansgrohe a etapu vyhrál. Sám tomu však nechtěl věřit: „Dnes to bylo opět hodně těžké a od začátku se jelo vysoké tempo, a navíc foukal protivítr. Na závěrečných okruzích se v každém kopci závodilo a v tom předposledním jsem měl celkem krizi. Věděl jsem ale, že musím být stále v desítce, abych měl nějakou šanci. V posledním stoupání měl pád závodník z Jumbo-Visma a tak jsem si mohl jet v posledním kopci své tempo. Na posledním kilometru jsem si pak vlezl na špici a jel. Při průjezdu cílem jsem se ale neradoval, protože mi rozhodčí asi omylem zvonili poslední okruhu, tak jsem ani nezvedal ruce nad hlavu a radši se dvakrát přes vysílačku ujistil, že je skutečně konec.“

Pro Ťoupalíka je to letos už páté vítězství na mezinárodní scéně, celkem třetí vítězství na závodech 1. kategorie a vyšších a jeden z největších triumfů jeho kariéry. Holt nebudu mít hezkou vítěznou fotku. Ale už mě to jednou vypeklo, tak jsem raději šlapal dál,“ připomněl s úsměvem cyklokrosový šampionát v roce 2016, kdy slavil světový titul o okruh dříve. „Dvakrát jsem tady ve Šternberku byl třetí. Hodně jsem si dnes věřil. Chtěl jsem minimálně pódium, nohy jsem měl dobré. Vyšlo to skvostně.“

Lipowitz získal dva dresy 

Němečtí cyklisté sice přišli o etapu, ale triumfovali v celkovém pořadí, protože Zwiehoff se ze čtvrtého místa posunul na konečné druhé. „Bylo by fajn končit vítězstvím, ale nemohu být zklamaný, když jsem dojel ve žlutém trikotu celkového vítěze,“ uznal Lipowitz.

V cíli byl nefalšovaně šťastný: „Je to paráda. Splněný sen. Můj tým pro mě dnes odvedl parádní práci, a přestože se od začátku brutálně závodilo, kluci pro mě etapu udělali tak snadnou, jak jen to šlo.“

„Celé čtyři dny jsem se cítil skvěle. Měl jsem fakt dobré nohy. Sobotní etapa byla strašně těžká a zregenerovat nebylo snadné. Začátek nedělní etapy byl navíc hodně hektický, ale vážně jsem měl k ruce super tým. Kluci mi pomáhali a žlutý dres máme jejich zásluhou,“ dodal mladý německý vrchař, který kromě celkového pořadí vyhrál také bodovací soutěž. Nejlepším vrchařem se stal Ital Samuele Zoccarato (Green Project-Bardiani) a nejlepším jezdcem do 23 let byl vyhlášen Nizozemec Tijmen Graat (Jumbo-Visma).

Otruba slaví pódium

Otruba mezitím bojoval o poslední místo na stupních vítězů a vyšlo mu to skvěle. V cíli ztratil 22 sekund na Ťoupalíka a o pouhou jednu sekundu porazil Belgičana Kamiela Bonneua (Sport Vlaanderen-Baloise). Jsem moc rád, byl to souboj Jumba a Bory a já jsem jezdil to nejlepší, co umím. Ve všech etapách jem jezdil kolem osmého a devátého místa, takže to, že mi to vyšlo na konečné pódium, je prostě super," říká Otruba, který si také odváží dres pro nejlepšího Čecha.

„Těžší etapu, než byla ta dnešní, jsem snad nikdy nejel. Závodilo se první dvě hodiny přes všechny ty kopce a když odjel únik, byl tak půl hodiny klid, ale pak začalo hodně foukat a pršet. A v cílových okruzích jsme potřebali být pořád vpředu, takže celý den byl v takovém dorazu, bylo to hrozně těžký a dlouhý," dodává pětadvacetiletý cyklista, kterého nyní čeká světový šampionát v Glasgow, kde bude reprezentovat v individuální časovce.