Do začátku sezony zbývá Jonasi Vingegaardovi už jen měsíc, Gran Camino začíná 22. února a Dán chce být připraven. Loni vyhrál všechny etapy a celkové pořadí, letos má stejné ambice. Ale všechny závody před Tour de France jsou součástí jedné velké přípravy na Grand Boucle. Proto je bude prokládat mnoha tréninkovými kempy.

Jedno soustředění už má za sebou, s týmovými kolegy se sešel u moře a najížděl základní kilometry. Odtud odjel na chvíli domů, než se vydá na první vysokohorské soustředění na Kanárských ostrovech. „Všechny kluky, kteří jedou na vysokohorské soustředění, jsme poslali domů z prvního kempu o něco dříve, aby mohli být dva týdny se svými rodinami, protože je pak čekají tři týdny ve výšce,“ říká Frans Maassen, sportovní ředitel týmu Visma-Lease a Bike, deníku Ekstra Bladet. 

20230721TDF0037-A.S.O._Pauline_Ballet.jpg

Po třech týdnech na Teidě a závodě Gran Camino rychle naváže prvním jarním vrcholem, etapákem Tirreno-Adriatico. Závod dvou moří ještě nevyhrál, v roce 2022 ho s přehledem porazil Tadej Pogačar a loni startoval na Paříž-Nice. V Itálii bude velkým favoritem, protože jeho největší soupeři zvolili jiný program. S Primožem Rogličem a Remcem Evenepoelem se potká až v dubnu na Okolo Baskicka.

V Baskicku bude úplně poprvé v kariéře závodit proti Rogličovi, dosud byli týmovými kolegy. S Rogličem, Evenepoelem a taky Tadejem Pogačarem bude závodit až na samotné Tour de France. „Jonas má za sebou fantastický rok, takže od něj opět hodně očekáváme. Je jedním z favoritů Tour. Doufáme, že se nám to opět podaří, ale samozřejmě to nebude s Pogačarem, Evenepoelem a Rogličem jednoduché,“ uznává Maassen.

20230912VUE02034-UNIPUBLIC___SPRINT_CYCLING_AGENCYSprintCyclingAgency(c)2023.jpg

Závodit proti Rogličovi nebude snadné pro celý tým Visma-Lease a Bike. „Bude to zvláštní, protože byl jedním z nás. Teď je to jeden z našich velkých soupeřů, takže to nebude jednoduché, ale těšíme se na to,“ pokračuje Maassen. Roglič odešel nadobro, ale Vingegaard se v červenci bude muset obejít i bez Wouta van Aerta, který zkombinuje Giro d'Italia s Olympijskými hrami. Bez Rogliče a Van Aerta to bude na Tour těžší, ale Visma-Lease a Bike posílil. Především o Matteo Jorgensona, v budoucnu by měl pomoci i Cian Uijtdebroeks.

„Cian je hodně ambiciózní a motivovaný. Vingegaard s ním pojede Gran Camino a Okolo Baskicka. Hodně si slibujeme také od Mattea. Zejména z těchto dvou bude mít Jonas radost a máme také několik mladých kluků, kteří pocházejí z našeho development týmu a vedou si velmi dobře,“ uzavírá Frans Maassen.