Předposlední etapu vyhrál Sergio Higuita. Získal tak po Ide Schellingovi pro tým Bora-hansgrohe v letošním ročníku již druhé vítězství. O to sladší, že ve třetí etapě měl Higuita v extrémně prudkém závěru třetí etapy našlápnuto k velmi dobrému výsledku, ale Juan Pedro López ho poslal do plůtků a bylo po nadějích.

"Dnes to byla opravdu těžká etapa, ale věděl jsem, že mám dobrou šanci zajet špičkový výsledek. Cíl jsem znal dobře. Ve finále jsem viděl příležitost a věděl, že ji musím využít. Začal jsem spurtovat trochu brzy, ale nakonec jsem byl dost silný na to, abych si udržel náskok až do cíle. Po několika ne tak snadných měsících mi umístění na stupních vítězů v GP Indurain a toto etapové vítězství přineslo více sebevědomí. Je to opravdu motivující pro mě i tým," uvedl na týmových stránkách Sergio Higuita.

"Vlastně jsme plánovali dostat jezdce do úniku a v těžkém finále podobném klasice být početně silnější. To se nepodařilo, takže jsme se pak soustředili na to, abychom podpořili Sergia a Emu (Buchmann). To se povedlo a celý tým podal velmi dobrý výkon. Máme z tohoto vítězství velkou radost, zvláště po nešťastných událostech ve třetí etapě. Samozřejmě, toto vítězství nám dává do poslední etapy velké sebevědomí. Forma je tu a my se pokusíme zajet skvělý výsledek i v celkové klasifikaci," doplnil sportovní ředitel Christian Pömer. 

Téměř 3500 výškových metrů na 138 km dělalo z posledního dějství Itzulia Basque Country nejtěžší a tedy královskou etapu. Sedm vrchařských prémií, z toho tři jedničky, byly rozesety pravidelně po celé trase. 

Po úpravě výsledků poskočil po včerejší etapě díky bonifikačním sekundám na rychlostních prémiích i v cíli na třetí místo Mattias Skjelmose (Trek-Segafredo), který ztrácel stejně jako čtvrtý v pořadí David Gaudu (Groupama-FDJ) na vedoucího Jonase Vingegaarda 32 sekund. Mezi nimi byl na druhém místě ještě Mikel Landa se ztrátou 13 sekund.

Na první vrchařské prémii rozšířil svou sbírku bodů vedoucí muž této soutěž Barrenetxea (Caja Rural). Druhou VP už projela jako první 12členná skupina výborných vrchařů, z nichž nejnebezpečnějším z pohledu průběžné klasifikace byl Emanuel Buchmann, který se také dostal do virtuálního vedení. Vingegaard měl vpředu dokonce dva muže, Valtera a Kruijswijka. Nikoho tam neměl Bahrain a Landa byl v přímém ohrožení, takže museli do práce.

Nejpilnějším sběratelem bodů na dalších VP byl Ruben Guerreiro (Movistar) a po něm Esteban Chaves (EF Education), ale ani jeden z nich už nedokázal Barrenetxeu sesadit z vrchařského trůnu.

Vedoucí skupina se v průběhu dalších kilometrů zredukovala tak, že 55 km před cílem jeli na čele už jen čtyři: oba muži Jumbo-Visma, kteří aktivitou pochopitelně rozhodně nehýřili, a s nimi Guerreiro a Chaves. Ti se naopak dost snažili, v čemž vynikal maličký kolumbijský šampion.

40 km před cílem se dokázal sólově docvaknout do první skupiny Mauro Schmid (Quick-Step) a přidal se aktivitou k Chavesovi. Oba virtuálně dost nebezpečně ohrožovali samotného lídra závodu, což ještě podporovala skutečnost, že v kopcích přestával stačit Kruijswijk a ještě víc Valter.

Švýcarskému cyklistovi ve službách belgického týmu se dokonce podařilo sólově odjet a Chavesovi dalo dost práce se k němu opět dostat. To už jsme byli v předposledním 4km stoupání o průměru 9 %, ale s maximy přes 14 %. A tady to přišlo. Vingegaard se zvedl ze sedla a jediný, kdo se pokusil mu vzdorovat, byl Enric Mas (Movistar).

Lídrovi celkového pořadí nejprve potáhl Valter, po něm Kruijswijk a pak už to vzal necelých 30 km před cílem do vlastních rukou dánský cyklista. V ten moment vycouval i Mas. Vingegaard rychle dojel všechno, co bylo ještě před ním a pak už to bylo jedno velké sólové představení. Svůj náskok navyšoval nejen do kopce, ale i ve sjezdu a po rovině.

Závěrečný kilometr už slavil, posílal polibky do moto kamery, dělil se přes vysílačku o radost se svým týmem.

Za ním všichni už nějaký čas pochopili, že Jonas je momentálně někde jinde a soustředili se na souboj o druhé místo, resp. o celkové pořadí. Tenhle střet měl dva vítěze. Jamesi Knoxovi (Quick-Step) se podařilo odjet a o pár metrů uhájit náskok až na cílovou metu. Za ním si pro bonifikační vteřiny za třetí místo dojel Ion Izagirre, a jelikož Skjelmose dnes neměl den, vyneslo to Baskovi i třetí místo celkově.

Domácí fanoušci, kteří obsypali převážně v oranžových tričkách a nebo vysvlečeni do půl těla předposlední kopec ve stylu Tour de France, tak mohli být rozradostněni hned několikrát. Na vlastní oči viděli a mocně povzbuzovali posledního vítěze a horkého favorita letošního ročníku Tour de France a hned za ním mohli oslavovat dva domácí borce. Druhé místo totiž obhájil Mikel Landa.

Bodovací soutěž vyhrál Vingegaard, který tu ze šesti vyhrál tři etapy. V soutěži mladíků byl nakonec nejlepší McNulty (UAE) a týmy ovládl Soudal Quick-Step.

"Byl to těžký den," řekl na úvod v poetapovém rozhovoru celkový vítěz. „Ale byl to pro nás také velmi pěkný den. Musím znovu poděkovat svým spolujezdcům, byli skvělí. Závod jsme měli pod kontrolou se dvěma kluky ve vedoucí skupině. Dnes jsme to zvládli perfektně."

Říkal jsem si: pokud chci útočit, musí to být v předposledním stoupání, protože poslední nebylo tak těžké, aby to přineslo zásadní rozdíl. Měl jsem dobré nohy a chtěl jsem to zkusit. Nevím, jestli jsem byl nejlepší, ale dokázal jsem se dostat pryč a jsem velmi šťastný, že jsem poprvé vyhrál týdenní etapový závod WorldTour,“ řekl vítěz 62. ročníku Okolo Baskicka.